Orașul Wolfsburg găzduiește cea mai mare fabrică auto din lume, de trei ori mai mare decât Monaco și unde 70 000 de angajați au produs aproape o jumătate de milion de vehicule Volkswagen anul trecut.
De când Henry Ford a inventat producția în serie, automobilele au ajuns să simbolizeze națiunile. În Germania însă, sectorul este o sursă de mândrie națională, cheia unei economii care pune în valoare modelul său corporatist, comentează UnHerd. După cum a spus un economist de top: „VW este masculul alfa”.
Numai că ”mașina poporului” are probleme serioase, expunând declinul Germaniei într-o perioadă de perturbări intense și schimbări tehnologice.
Pe măsură ce mașinile se transformă în computere pe roți, analiștii se tem că giganții germani sunt depășiți de rivalii din China și Statele Unite. Prin urmare, există o neliniște bruscă că toate acele mărci frumos proiectate ar putea arăta în curând ca niște relicve scumpe dintr-o altă epocă.
Unii sugerează că fabricile VW din Osnabrück, Saxonia Inferioară, și Dresda, Saxonia, sunt ținte potențiale pentru închidere. Industria auto reprezintă în total aproximativ 1,8 milioane de locuri de muncă în Germania, 8% din producția economică anuală și 16% din exporturi.
Marcel Fratzscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice, spune că „marea preocupare este China, mașinile electrice și vehiculele automatizate”. Și Volkswagen ”a pierdut poziția de lider tehnologic”.
”Construim mașini greșite”
În 2023, China a exportat pentru prima dată mai multe mașini decât Germania. Între timp, producătorii germani se confruntă cu o răsturnare de situație pe profitabila piață chineză, afectând în mod deosebit mărcile premium ale VW(Porsche și Audi) pe măsură ce cumpărătorii se îndreaptă către vehicule pe benzină și diesel.
Iar consecințele ar putea să nu fie doar economice. Închiderea fabricilor și pierderea locurilor de muncă ar putea împinge cu ușurință mai mulți alegători în brațele partidelor populiste care prosperă la ambele extreme politice. Alternativa pentru Germania (AfD) luptă deja împotriva a ceea ce numește „calea eronată către electromobilitate”, făcând din opoziția față de planurile UE de a interzice vânzările de mașini cu motoare cu combustie o parte centrală a platformei sale.
În cartea sa The End of the German Miracle, Wolfgang Münchau analizează modul în care națiunea și-a pierdut inovatori tehnologici din cauza unor decizii greșite, dând vina pe „gândirea de grup oligopolistă și aroganță”, precum și pe „lipsa dinamicii antreprenoriale”.Susține că producătorii germani de automobile sunt precum producătorii de mașini de scris, a căror piață a fost distrusă rapid de apariția calculatoarelor.
”Acum, în Germania construim mașinile greșite. Suntem maeștri ai hardware-ului, dar nu și ai software-ului. Pierdem cote de piață drastice. Vom avea cu 50% mai puține locuri de muncă în industria auto într-un deceniu”, a declarat profesorul Andreas Knie, specialist în transporturi și tehnologie.
Ironic, VW și Germania par să fi uitat Vorsprung durch Technik – că progresul vine prin tehnologie.
Nu numai renumita firma VOLKSWAGEN se duce de rapä, ci toata Germania, incet, dar sigur.
S-au luat dupa USA ,care le-a distrus gazoductele.