Țările din Caucaz – Armenia și Georgia – ale căror eonomii s-au dezvoltat neașteptat în urma războiului din Ucraina, se confruntă acum cu perspectiva unor represalii occidentale după o creștere a comerțului cu Rusia.
Economia Georgiei a crescut cu 10,1% în 2022, în timp ce economia Armeniei a înregistrat un salt de 12,6%, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional.
Pâna la sfârșitul acestui an, creșterea lor va încetini la aproximativ 4% și, respectiv, 5,5%, reflectând o moderație generală în întreaga regiune a Caucazului și a Asiei Centrale, a precizat agenția ONU pentru CNBC. Cu toate acestea, analiștii spun că factorii de creștere fundamentală „nu au dispărut” și ar putea plasa aceste țări în „centrul atenției internaționale”. Adică a sancțiunilor.
Oficialii occidentali susțin că anumiți comercianți se folosesc de țări precum Armenia, Georgia, Kazahstan și Turcia pentru a se sustrage sancțiunilor impuse Rusiei.În ultima sa perspectivă economică, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a remarcat că astfel de țări devin așa-numiți parteneri comerciali intermediari pentru statul rus.
Dar și UE, SUA și Regatul Unit au exportat bunuri în Caucaz și Asia Centrală, iar faptul că aceste bunuri sunt vândute mai departe în Rusia nu implică neapărat o vinovăție a țărilor din regiune. Kârgâzstan, Tadjikistan și Azerbaidjan au înregistrat, de asemenea, o creștere a comerțului cu Rusia în ultimul an, arată datele FMI.
Occidentul nu explică limpede ce înseamnă „bunuri sancționate”, dar susține că unele componente ale electrocasnicelor și eelectronicelor, de exemplu, cum ar fi cipurile, ar putea fi folosite în „scopuri militare”.Fluxurile comerciale în plină expansiune au determinat Uniunea Europeană și națiunile aliate să facă apel la aceste țări să se alăture sancțiunilor sau să le aplice ele însele sancțiuni secundare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, brațul executiv al UE, a declarat că în prezent se lucrează pentru a „repera redirecționarea fluxurilor comerciale din anumite țări terțe care acționează ca posibile porți de intrare în Rusia”.
La începutul acestei luni, președinta CE, Ursula von der Leyen, a afirmat că cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei se va concentra pe „combaterea eludării” în coordonare cu țările din Grupul celor șapte.
Însă aliații occidentali nu au precizat încă cum va arăta următoarea rundă de sancțiuni și nici când ar putea intra în vigoare. Și este perfect posibil ca Occidentul dornic de izolarea Rusiei să-și strice relațiile comerciale cu țările din Caucaz și Asia Centrală.
Armenia si Georgia impreuna nu au relatii cu Rusia nici 5% cat are inca Germania si infim fata de Austria si Ungaria. Sa cautam si Olanda, Italia. Atitudine perversa fata de aceste 2 tari ale caror economii au fost zeci pate sute de ani interate cu economia Rusiei.
Embargoul este pentru prosti firmele mari din Austria Germania Olanda etc. exporta dublu acum prin intermediari si se imbogatesc iar prostul de rand pune botu la sclava Ukreina multiculturalism etc. O perfidenie si o prosteala pentru masele retarde ADHD