Cauta

Vine recesiunea globală?

Pentru americani și pentru o mare parte a lumii, ”Ziua eliberării” a lui Trump este menită să producă un șoc economic sever care mai mult ca sigur va declanșa o recesiune mondială

Donald Trump a îndepărtat economia mondială de era comerțului liber care a susținut creșterea timp de decenii.

Acțiunile americane au suferit cea mai proastă săptămână din 2020 încoace, S&P 500 pierzând peste 5 trilioane de dolari din valoare.

Teama de contagiune se răspândește. Indicele principal al Germaniei a intrat în teritoriu de corecție – în scădere cu 10 % față de vârful său – în timp ce volatilitatea pieței bursiere din zona euro a înregistrat cea mai mare creștere într-o singură zi din ultimii aproape trei ani, notează UnHerd. Barclays prevede o recesiune în zona euro.

Nici piețele petroliere nu sunt scutite: barilul West Texas Intermediate a scăzut cu 14 % în doar 48 de ore, în timp ce țițeiul Brent a atins cel mai scăzut preț din 2021.

Șoc economic sever

Pentru americani și pentru o mare parte a lumii, ”Ziua eliberării” a lui Trump este menită să producă un șoc economic sever care mai mult ca sigur va declanșa o recesiune globală, subliniază Politico.

Directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, s-a limitat până acum să avertizeze că tarifele reprezintă „un risc semnificativ” pentru economia mondială. Însă analiștii de la JPMorgan și-au mărit evaluarea riscului de recesiune globală la 60% – față de o previziune anterioară de 40% – avertizând că impactul ar putea fi amplificat de represalii și întreruperi ale lanțului de aprovizionare.

Desigur, multe vor depinde de modul în care țările vor răspunde la protecționismul Statelor Unite. Măsurile de retorsiune, de exemplu, ar putea atrage contramăsuri din partea lui Trump, provocând o spirală de tip tit-for-tat care înrăutățește perspectivele economice globale. Dar răspunsurile lor vor depinde, de asemenea, de ceea ce este cu adevărat jocul final al lui Trump – și acest lucru nu este clar.

Sunt tarifele un instrument de negociere pentru a obține acorduri favorabile SUA? Potrivit fiului lui Trump, Eric, asta urmărește tatăl său: „Nu aș vrea să fiu ultima țară care încearcă să negocieze un acord comercial cu @realDonaldTrump. Prima care negociază va câștiga – ultima va pierde categoric”.

Și Trump însuși pare deschis negocierilor comerciale, declarând joi că este pregătit să discute cu alte țări despre taxe.

Totuși, Peter Navarro, principalul consilier comercial al lui Trump,a declarat pentru CNBC că tarifele nu sunt supuse negocierii .

În cele din urmă, toate motivele invocate de Trump și de echipa sa  pentru a explica strategia unui război comercial vor face mai dificil pentru partenerii comerciali să decidă ce să facă.

Ar trebui să suporte sau să riposteze? Oricare ar fi decizia lor, prietenii și dușmanii vor începe să construiască o ordine comercială globală diferită – una care ar putea să placă Americii mult mai puțin decât cea pe care tocmai a distrus-o.

Ultimele stiri

  • Breaking News… în jurul lumii: Crizele și conflictele domină scena mondială
  • Microbiomul și Sistemul Imunitar: De Ce Sănătatea Începe În Intestin
  • Ofensivă economică europeană: 20 de bănci rusești, în pragul excluderii din SWIFT
  • Breaking news… în jurul lumii: Crize în lanț, atacuri și alianțe fragile
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Exit mobile version