AcasăEconomieVine o nouă recesiune? De ce masa monetară din zona euro...

Vine o nouă recesiune? De ce masa monetară din zona euro se micșorează pentru prima dată în ultimii 13 ani

Efectele reducerii creditelor pentru sectorul privat și gospodării

Din cauza încetinirii creditelor. Masa monetară din zona euro s-a redus pentru prima dată din 2010 încoace, în condițiile în care împrumuturile pentru sectorul privat stagnează și depozitele scad, într-o criză financiară care, potrivit economiștilor, indică o nouă recesiune în viitor.

Masa monetară este unul dintre principalii indicatori monitorizați de Banca Centrală Europeană pentru a verifica impactul recentei înăspriri a politicii monetare. Pe măsură ce împrumuturile scad și depozitele pe termen scurt se reduc, se așteaptă ca activitatea economică să încetinească și presiunile inflaționiste să se domolească.

Cele mai recente date vor contribui la dezbaterea din cadrul consiliului guvernatorilor BCE cu privire la oportunitatea de a întrerupe creșterea ratelor dobânzilor pentru prima dată din iulie 2022, la următoarea ședință din 14 septembrie.

Cei mai “dovish” membri ai consiliului spun că inflația este deja în scădere și că mai multe creșteri ale ratei riscă să provoace o recesiune inutil de dureroasă. Însă “șoimii” susțin că inflația de 5,3% în iulie este încă prea mult peste ținta de 2% a BCE. Economiștii au declarat că decizia este  „tragere la sorți”, care ar putea depinde de cât de mult va scădea inflația în august, atunci când aceste date vor fi publicate joi.

Măsurătoarea BCE pentru totalul banilor din sistemul monetar din zona euro – cifra M3 care include depozitele, împrumuturile, numerarul în circulație și diverse instrumente financiare – a scăzut cu 0,4% până în iulie, față de o creștere de 0,6% în iunie, a anunțat luni banca.

Potrivit bancherilor, majorarea fără precedent a ratei de referință a depozitelor BCE de la minus 0,5% la 3,75% în ultimul an, precum și reducerea bilanțului său, funcționează așa cum s-a dorit, susținând argumentele pentru o pauză.

„Pe partea de active a bilanțurilor băncilor … lucrurile arată rău, deoarece creșterea creditării s-a prăbușit pentru corporații și mai ales pentru gospodării”, precizează  Frederik Ducrozet, șeful departamentului de cercetare macroeconomică la Pictet Wealth Management. Aceasta este „o caracteristică, nu un defect, al politicii monetare și înseamnă că BCE poate ar trebui să înceteze în curând să mai facă majorări”.

Așadar, principala cauză a primului declin al masei monetare a blocului monetar din ultimii 13 ani a fost o scădere a creșterii anuale a împrumuturilor către sectorul privat la 1,6% în iulie, cea mai mică rată din 2016. Împrumuturile către guverne au scăzut, de asemenea, cu 2,7% – cea mai mare din 2007 încoace.

„Creșterea anuală a împrumuturilor bancare continuă să aibă o tendință de scădere rapidă”, a declarat Bert Colijn, economist la banca olandeză ING. „Acest lucru a fost determinat de scăderile puternice ale împrumuturilor din sectorul de afaceri și de o tendință constantă de scădere a împrumuturilor gospodăriilor – care sunt în principal pentru credite ipotecare”.

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în cele trei luni până în iunie față de trimestrul anterior, după ce în precedentele două trimestre s-a contractat sau a stagnat. Dar sondajele sumbre din mediul de afaceri indică o scădere probabilă în cele trei luni până în septembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.566 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger