AcasăEconomieVine noul val de falimente în afaceri

Vine noul val de falimente în afaceri

Ratele mai mari ale dobânzilor pun presiune asupra activității economice și se așteaptă o groază de insolvențe corporative

Economistul austriac Joseph Schumpeter le-a spus odată studenților săi de la Universitatea Harvard: „Domnilor, o depresiune este un duș rece pentru capitalism”.

În momentul de față, deși nu se anunță o depresiune, ratele mai mari ale dobânzilor pun presiune asupra activității economice și se așteaptă un val de insolvențe corporative.

În  America, aceste falimente sunt pe cale să atingă cel mai ridicat nivel din 2010 încoace, potrivit Financial Times. În Anglia și Țara Galilor, insolvențele au atins deja un nivel maxim de după criza financiară și au crescut și în zona euro.

Allianz preconizează o creștere a numărului de insolvențe în economiile avansate în următorii ani, pe măsură ce tot mai multe întreprinderi se refinanțează pe baza unor rate mai mari. În următorii cinci ani, peste 3 miliarde de dolari din datoriile corporatiste vor trebui rambursate în SUA.

Previziunile nu ar trebui să fie o surpriză. Ratele dobânzilor au înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimele patru decenii, piața forței de muncă se răcește, iar cererea este pe cale să încetinească.

Lovitura pentru întreprinderi, și pentru lucrători, este realitatea rece a costurilor de împrumut. Companiile zombi –  adică cele aflate în dificultate financiară și care sunt în mod constant neprofitabile – vor fi și lovite și mai rău. Aceste companii au proliferat în era ratelor scăzute care a urmat crizei financiare mondiale: ponderea lor în rândul companiilor listate la bursă la nivel mondial a crescut cu 4 puncte procentuale, ajungând la 10 % în 2021, potrivit unui document de lucru al FMI.

Zombii sapă productivitatea economică prin scăderea investițiilor și a ocupării forței de muncă pentru întreprinderile mai eficiente. În măsura în care trimestrele următoare de rate ridicate și creștere scăzută acționează ca o selecție darwiniană, eliminând companiile slabe, valul de falimente ar face curățenie. Dar nu înseamnă că procesul este lipsit de riscuri.

În primul rând, o apocalipsă zombi, în care prăbușirea companiilor slabe se extinde la cele mai mari și mai eficiente din lanțul de aprovizionare, ar fi problematică.

În al doilea rând, piețele private de capital au intervenit pentru a sprijini companiile, unde expunerile la efectul de levier sunt mai greu de măsurat.

În al treilea rând, multe companii ineficiente ar putea supraviețui. Unele s-au refinanțat înainte de creșterea bruscă a ratelor și au blocat datoriile mai ieftine pentru mai mult timp.

Acum, tensiunile sunt concentrate în întreprinderile cu cel mai mare grad de îndatorare din industriile de retail, sănătate, imobiliare și construcții. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare trebuie totuși să își intensifice monitorizarea piețelor private pentru a detecta eventualele riscuri de propagare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.717 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger