AcasăEconomieVine "dezinflația imaculată"!

Vine „dezinflația imaculată”!

Inflația poate fi învinsă fără a determina o creștere puternică a șomajului

Bancherii centrali sunt din ce în ce mai încrezători că inflația poate fi învinsă fără a determina o creștere puternică a șomajului, în timp ce economiștii prognozează așa-numita „dezinflație imaculată”.

Experți  intervievați de Consensus Economics estimează că inflația va scădea de la maximele de mai multe decenii la aproximativ 2% în acest an în majoritatea economiilor avansate, inclusiv în SUA, zona euro și Marea Britanie.

Victoriile asupra  inflației au avut în mod tradițional un cost ridicat, deoarece măsurile dure de politică monetară duc economiile în recesiune și împing în sus ratele șomajului. Potrivit Financial Times, ratele șomajului din Regatul Unit și SUA s-au dublat în anii 1980, deoarece costurile de împrumut au crescut pentru a face față inflației ridicate declanșate de șocurile prețurilor petrolului.

Scenariul de bază

Dar acest ciclu inflaționist este văzut ca urmând un curs diferit. Michael Saunders, economist-șef  la Oxford Economics, a remarcat o revenire a inflației la țintă, cu o creștere limitată a șomajului pentru în SUA și zona euro.

„Dezinflația imaculată, prin care inflația revine în mod sustenabil la țintă fără o creștere semnificativă a șomajului, a devenit scenariul de bază”, a precizat el.

Creșterea prețurilor în zona euro a fost de 2,6% în februarie, în scădere de la un maxim istoric de 10,6% în 2022. Inflația a scăzut de la un maxim de 11,1% în Marea Britanie la 4%, iar în SUA de la 9,1% la 3,2%.

Cu toate acestea, șomajul se află la un nivel minim record în zona euro și se preconizează că va ajunge la o medie de 4% în acest an în SUA – nu departe de minimul ultimilor 50 de ani de 3,6% în 2023.În Marea Britanie, rata șomajului ar urma să crească doar la 4,4% în 2024 și la 4,5% în 2025, de la minimul de aproape 52 de ani de 3,9%.

Creșterea ridicată a salariilor, pe care factorii de decizie politică o monitorizează îndeaproape ca fiind un factor cheie al presiunilor asupra prețurilor interne, a rezultat din așteptările mai mari de inflație legate de energie și de lipsa de lucrători legată de pandemie în anumite sectoare.

Dar o astfel de creștere a salariilor a început să încetinească, chiar și fără o creștere bruscă a șomajului, a declarat Jennifer McKeown,  de la Capital Economics. Viteza de reacție a băncilor centrale a fost, de asemenea, un factor care a împiedicat inflația să devină mai persistentă.

De ce “dezinflația  imaculată”  nu ar trebui să fie o surpriză

Pentru Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, “dezinflația  imaculată”  nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că se datorează în primul rând dispariției consecințelor economice ale pandemiei și războiului Rusiei din Ucraina.

Impactul șocurilor se estompează rapid, timpii de livrare au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, iar costurile de transport sunt doar o fracțiune din ceea ce erau în 2021. Prețurile angro europene la gaze și prețurile globale ale produselor agricole de bază au revenit aproximativ la nivelurile de la începutul anului 2021.

Toți acești factori ajută inflația să scadă mai devreme decât se așteptau băncile centrale încă de anul trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger