AcasăEconomieVine apocalipsa prețurilor. Statul cedează în fața companiilor străine

Vine apocalipsa prețurilor. Statul cedează în fața companiilor străine

Presiuni uriașe pentru majorarea facturilor la energie

Profitând de momentul alegerilor din vară, dar și din toamnă, companiile străine care se ocupă de distribuția energiei și a gazelor fac presiuni uriașe asupra Guvernului pentru a obține o majorare extrem de mare a tarifelor, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie HENRO. Tarifele de distribuție sunt deja mai mari decât energia produsă, iar o nouă mărire, la nivelul cerut de companii, va produce o explozie a facturilor.

Companiile străine care dețin sectorul de distribuție a energiei și gazelor fac presiuni uriașe asupra autorităților din România pentru a obține majorări extrem de mari ale tarifelor, pe motiv că trebuie să facă investiții în rețele. Aceștia profită de momentul alegerilor și negociază cu ANRE reglementarea a 5-a, plus că mai au de recuperat, treptat, pe 5 ani, în tarife, niște venituri amânate, ne spun reprezentanții Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

”Companiile de distribuție vor ca, de la 1 ianuarie 2025, rata de recuperare a investițiilor să fie de peste 7%, deși ANRE a propus sub 7%, în condițiile în care acum este 6,39%. Companiile motivează că este nevoie de investiții în rețele, dar întotdeauna a fost nevoie de investiții în rețele. Partea proastă este că nu poți să verifici unde au făcut investițiile, că pe hârtie arată bine. Au fost făcute interpelări și în Parlament în legătură cu planul de investiții. Cifrele sunt corecte, dar în investiții sunt băgate și softuri, transformatoare second-hand aduse din Italia. A fost un întreg scandal la început, că ne-au pus pe butuci industria de transformatoare, că italienii au zis că nu corespundeau, chipurile, cu standardul lor. Deja în factură, și este doar începutul, tariful de distribuție este mai mare decât al energiei produse, ceea ce este inacceptabil. Iar după 1 ianuarie 2025, vor fi și mai mari. Pe distribuție o să fie nenorocire”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO.

Șoc pentru prosumatori

Conducerea HENRO susține că prosumatorii vor avea un șoc când vor primi facturile, că tot spun ei că nu primesc facturi. ”Când o să înceapă să primească facturile, mulți o să se ia cu mâinile de cap. Ei au senzația că, dacă și-au pus panouri, își produc energie și mai dau și în rețea, vor primi bani sau factura va fi pe zero. Dar ce consumă din rețea, cu tarifele de distribuție foarte mari, o să vadă atunci în cât timp se amortizează, cu adevărat, investiția în panourile solare. Și asta în condițiile în care tariful de distribuție tot crește”, ne-a precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

În ce privește regenerabilele, reprezentanții HENRO arată că eolianul este cea mai impredictibilă sursă de energie, chiar și cu toate prognozele lor. ”Poate să-ți bată vântul acum și să zici că ai 1.000 de MW și în următoarele 10 minute să scadă la zero. Eolienele și fotovoltaicele aparțin investitorilor privați. Pentru ei este o afacere ce au făcut, au și certificate, că 99% dintre ei sunt cu certificate verzi, cel puțin pe eolian nu știu să fi pus ceva în funcțiune după 2017, când nu s-au mai dat certificate. Și atunci investiția a fost amortizată de mult timp și acum este doar profit”, ne spune Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO.

Vom deveni importatori

Reprezentanții producătorilor de energie cu capital de stat avertizează că, în ritmul în care se desfășoară investițiile în capacități de producție în bandă, România va deveni importator de energie, mai ales că, din 2027, unitatea 1 de la Cernavodă intră în reparații capitale și nu se va pune nimic în loc. În ce privește capacitatea de producție pe gaze, care se preconizează a fi pusă în funcțiune la Mintia, totul depinde de prețul gazelor, pentru că nu poți să vinzi energie în pierdere. De exemplu, principala capacitate pe gaze este OMV Petrom și compania preferă să vândă gazele, decât să producă energie din gaze ca să vândă la prețurile de acum.

”Nici nu poți să forțezi OMV să producă, pentru că sunt privați. Chiar dacă Dispecerul Energetic Național (DEN) îi cere energie, OMV poate invoca faptul că are probleme tehnice, de exemplu, și nu produce. Teoretic, DEN pune o capacitate în funcțiune atunci când este nevoie, dar practic, doar companiile de stat răspund. Statul trebuie să-și securizeze capacitățile de producție. Atunci când energia este scumpă, toată lumea țipă că statul are capacități și de ce nu este energia ieftină. Energia produsă de companiile de stat va fi aceeași, în condițiile în care nu se mai extinde nimic. Măcar să le lase atâtea câte sunt și așa cum sunt, că statul ia cu două mâini de la companiile la care este acționar majoritar. Mai mult, ordonanța austerității a lovit și în companiile din energie, îngrădindu-le activitatea”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.