AcasăEconomieViitorul ordinii financiare globale: moneda băncii centrale vs criptomonede

Viitorul ordinii financiare globale: moneda băncii centrale vs criptomonede

CBDC-urile au un potențial mai mare de a fi adoptate ca standard mondial

În era digitală, care evoluează rapid, peisajul financiar global trece printr-o transformare profundă. Două concepte domină discuția: moneda digitală a băncii centrale (CBDC) și criptomoneda.

Deși ambele oferă viziuni distincte pentru viitorul finanțelor globale, există indicii puternice că CBDC-urile au un potențial mai mare de a fi adoptate ca standard global.

Un studiu realizat de Atlantic Council  arată că 130 de țări, reprezentând 98% din economia mondială, explorează în prezent versiuni digitale ale monedelor lor. Aproape jumătate dintre acestea se află în stadii avansate de dezvoltare, testare sau lansare.

Unsprezece țări și-au lansat CBDC. Între timp, China și-a testat CBDC cu 260 de milioane de persoane în 200 de scenarii diferite.

Iată câteva motive fundamentale pentru care CBDC-urile par mai promițătoare decât criptomonedele în ceea ce privește stabilirea standardelor financiare globale.

Autoritate și reglementare

Unul dintre principalele avantaje ale CBDC este supravegherea și reglementarea de către băncile centrale. Având o autoritate centrală care controlează circulația și utilizarea, aceste monede oferă un nivel mai ridicat de încredere și securitate pentru utilizatori și alte părți interesate.

Stabilitatea valorii, infrastructura de securitate avansată, protecția juridică și controlul monetar de către băncile centrale sporesc încrederea și securitatea utilizatorilor. În plus, cu sprijinul băncii centrale, CBDC-urile dispun de mecanisme de backup și de recuperare care asigură integritatea și disponibilitatea monedei digitale.

Stabilitate și durabilitate

Criptomonedele se confruntă adesea cu o volatilitate ridicată a prețurilor, ceea ce împiedică acceptarea lor ca mijloc de schimb stabil. Volatilitatea adesea determinată de speculații, de lichiditatea redusă, de reacțiile de reglementare, precum și de imaturitatea pieței.

CBDC-urile sunt de așteptat să ofere o stabilitate a valorii mai consistentă decât criptomonedele descentralizate.

Controlul politicii monetare

Cu ajutorul CBDC, băncile centrale dispun de un instrument suplimentar pentru a pune în aplicare politica monetară, permițând intervenții mai rapide și mai eficiente în fața crizelor economice.

În plus, acțiunile rapide și precise ale băncilor centrale în situații de criză pot spori încrederea publicului în instituțiile financiare și în guvern.

Astfel, CBDC-urile pot fi un instrument vital în setul de instrumente de politică monetară al unei bănci centrale, consolidând rolul acesteia în protejarea bunăstării economice.

Dispariția numerarului, controlul populației

Pe de altă parte, monedele emise de banca centrală nu au convins pe toată lumea. Unii economiști susțin că planul de extindere a CBDC-urilor urmărește dispariția numerarului fizic.

Pe rețelele sociale circulă o teorie conform căreia guvernele se vor folosi de monedele centralizate pentru a introduce sisteme de credit social, cu scopul de  a exercita controlul asupra populației.

Mai ales, există temeri că un sistem digital de numerar va avea supremația financiară, gestionând cantități uriașe de date despre fiecare tranzacție pe care o fac oamenii, companiile și mediul de afaceri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor