Occidentul a subestimat Rusia și alianțele pe care era capabilă să le construiască. Cea mai importantă a fost BRICS.
Acronimul vine de la Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. „Plus” reprezintă noii membri: Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită urmează să se alăture în curând. Alte câteva țări sunt, de asemenea, semi-atașate.
Împreună, BRICS+ reprezintă 35,4 % din economia mondială. Țările industriale avansate din G7 acoperă 29,6 %. Diferența este și mai mare atunci când luăm în considerare procentele lor respective din populația mondială, potrivit New Statesman. BRICS+ are aproape 45 %, în timp ce G7 are 10%.
Șah la dolar
Economiștii occidentali și strategii politici se agață de o idee fixă: dolarul domină comerțul global. Acesta este modul în care America își poate impune voința asupra celorlalți. Practic, toate băncile din Occident depind, într-o formă sau alta, de piețele dolarului.
BRICS urmărește altceva – o infrastructură care să permită membrilor săi să direcționeze fluxurile financiare între ei fără a intra în niciun moment în universul dolarului. BRICS Pay este un sistem de plată bazat pe blockchain care utilizează aceeași tehnologie de bază ca Bitcoin și alte criptomonede. Sistemele de plată au devenit un instrument geopolitic esențial, deoarece permit țărilor să se apere împotriva sancțiunilor occidentale.
Economistul francez Jacques Sapir a susținut că țările BRICS+ sunt pe cale de a transfera până la 80 % din schimburile comerciale în dolari la BRICS Pay, în următorii cinci ani. Acest lucru va avea un impact enorm asupra echilibrului puterii financiare globale.
Aproximativ 60 % din rezervele valutare globale sunt deținute în prezent în dolari. Cu noul sistem de plăți, BBRIC+ ar putea depăși dolarul, folosind tehnologia secolului XXI.
Mulțumirea Occidentului se bazează pe observația că lumea a avut o singură monedă dominantă. Aceasta a fost lira sterlină până la mijlocul anilor 1920, iar de atunci a fost dolarul. Dominația unei singure monede are un efect de rețea în care câștigătorul ia totul. Însă blockchain schimbă calculele: poate efectua plăți între bănci și bănci centrale.
BRICS+ nu este la fel de coeziv din punct de vedere politic ca Occidentul, dar urmărește cu tenacitate să-și reducă dependența de SUA.
Politicile americane privind comerțul și sancțiunile au evoluat de-a lungul mai multor administrații. Statele Unite sunt din ce în ce mai puțin dispuse să absoarbă excedentele comerciale globale și să subvenționeze apărarea Europei.
Nici Donald Trump și nici Kamala Harris nu au o strategie, sau chiar o ambiție, de a ține în frâu ambițiile geopolitice ale BRICS. Dacă Occidentul va continua să ignore această alianță, zorii unei lumi multipoare îl vor găsi total nepregătit.
Chiar daca s-ar trezi occidentalii nu au nimic pregatit sa-si corecteze propria cadere. A impiedica BRICS-ul este a obliga si alte tari sa devina victime ale falimentului occidental de supratiparire de banknote, de lacomie fara margini. A sacrifica si pe altii nu este o strategie salvatoare, deci pentru ce le trebuieste trezirea? Occidentul stie ca si-a sapat groapa singur si pare ca nu mai are nici macar chef sa-i implice si pe altii in glorioasa-i cadere.
Lipsa asta de chef s-ar puitea sa fie si salvarea noastra a celor care nu fac nimic sa se salveze, dar are grija BRICSului sa fie oprit, si distrus.
Atata putem atata visam.
Păcat de acest ziar ca a ajuns vocea ruZZiei in presa scrisa doar minciuni si dezinformare văd zilnic aici,păcat…..