Măsurile de austeritate anunțate de Guvern, care vor tăia veniturile oricum mizerabile ale salariaților din industria de apărare, vor închide acest sector strategic al țării, avertizează sindicaliștii. Aceștia spun că angajații nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile zilnice și vor fi nevoiți să plece spre alte locuri de muncă, astfel că în societățile din această industrie nu va mai rămâne nimeni.
Pe lângă problemele cronice din industria de apărare, pe care niciun guvern nu s-a sinchisit să le rezolve, sectorul riscă acum să dispară definitiv. Puținii angajați care au mai rămas aici, plătiți oricum cu salarii de mizerie, vor pleca în alte părți, în încercarea de a obține un venit care să-i ajute să supraviețuiască.
”Acum vin cu politicile de austeritate, cu scăderi de venituri în sector, unde și așa salariile sunt de mizerie. Păi se alege praful de industria de apărare. Nu mai rămâne nimeni în această industrie. Ca să nu ne plece oamenii, în acest sector s-au introdus sporuri de pericol, de fidelitate, de înălțime, de poligon, pentru că salariile sunt de circa 3.000 de lei și aproape 4.000 de lei pentru un inginer. Păi dacă le taie și pe astea, ne omoară de tot. Pentru că oamenii nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile zilnice, nu mai vorbim să mai întreții și casă, și copii. Este dezastru. Se taie de unde nu trebuie. Sunt atâtea lucruri de făcut în România, de unde să reduci cheltuielile. Angajații sunt foarte debusolați și speriați, iar noi, sindicatele, tot sperăm să oprim tăvălugul ăsta. Comisia Europeană vrea să ne ducă la sapă de lemn, ca să poată să-și vândă cei din UE produsele. Ne vindem complet, nu o să mai rămână nimic în țara asta, nici firul de iarbă”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA). Acesta arată că, dacă nu mergem pe o politică așa cum au făcut polonezii, care și-au dezvoltat nu numai industria de armament, unde vor să devină numărul 1 în Europa, ci toată industria, nu avem nicio șansă.
Se pierd contracte mari
Potrivit ASIAA, în industria românească de apărare, firmele care produc muniție suferă tot mai mult din cauza pulberilor, explozibililor de mare putere și a capselor. După 3 ani de război la graniță, statul nu a fost în stare să repare închiderea unor producători de armament după 1989. Astfel, se pierd contracte, se plătesc penalizări și se lucrează cu frâna de mână trasă, în loc să ne mărim capacitățile, să le modernizăm, să creăm locuri de muncă. Nu avem o strategie coerentă, aplicabilă, susțin sindicaliștii.
”În momentul de față, fabricile noastre de muniții, deși au contracte, au mari probleme. Și asta pentru că nu au pulberi și capse. De vreo doi ani de zile ne tot amenință cu construcția fabricii de pulberi, dar nu au bătut un țăruș la ea. Luăm pulberi din Serbia, care are restricționări, și ne-am dus prin China, prin India, dar și acolo sunt condiții și vin foarte greu. Am distrus fabrica de capse de la Sadu II și am ajuns să le luăm din străinătate, de unde vin cu întârzieri. Iar societățile din industria de apărare nu mai au curajul să ia contracte de amploare, pe perioade lungi, pentru că le este teamă că nu o să găsească pulberi și o să înceapă să plătească penalizări, de ajung mai rău decât sunt acum. Multe sunt în impas cu anumite programe ale MApN și încep penalizările, începe nenorocirea”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.
5% din PIB, pentru străini
Sindicaliștii din sector spun că s-au tot perindat miniștri care s-au lăudat că o să facă și o să dreagă, dar, când au plecat, în urma lor nu a rămas nimic. Iar cei 5% din PIB, pe care Guvernul și președintele Nicușor Dan vor să-i aloce pentru armament, nu vor ajunge la industria de apărare din România. ”Toți banii se vor duce în străinătate. Efectiv nu gândesc. Dacă iei glonțul cu 3 euro din afară, că spui că la Sadu e 3,5 euro- 4 euro, deci mai scump, nu iei în calcul că 40% din banii dați aici se întorc la buget”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.
Și, intreb: unde se vor duce ? La cules de sparanghel? Mă îndoiesc. Muncă multă, bani puțini. Așa că fraților lasati-o baltă și luptați cu alte metode pentru producție, că văd că banii, în majoritate, aici se vor duce.