AcasăEconomieVameșii, scuturați la propriu. Controale corporale la ieșirea din serviciu

Vameșii, scuturați la propriu. Controale corporale la ieșirea din serviciu

Guvernul i-a luat la țintă pe vameși

Guvernul a decis să treacă la măsuri extreme în cazul corupției din vămi, motivând că altfel nu va putea îndeplini jaloanele din PNRR. Cea mai importantă dintre acestea este instituirea controlului corporal, al bagajelor și al mașinilor personale în cazul vameșilor. În plus, cei care vor dori să activeze în acest sector vor fi supuși unor testări psihologice complexe, care vor viza tendința către comportamente care pot afecta integritatea.

Personalul vamal cu atribuții în domeniul supravegherii și controlului vamal va avea obligația de a declara, la începerea activității, sumele și valorile avute asupra sa, în bagajele, sau în vehiculul utilizat de acesta, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență privind măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române.

În același timp, structura de integritate din cadrul Autorității Vamale Române va avea dreptul de a verifica realitatea/conformitatea declarației cu sumele și valorile avute asupra sa, de către personalul vamal, precum și în bagajele, sau în vehiculul utilizat de acesta. Refuzul sau sustragerea personalului vamal de la efectuarea controlului va constitui abatere disciplinară gravă și se va sancționa cu destituirea din funcția public, iar în cazul în care există indicii pentru fapte de corupție, vor fi sesizate de îndată organele de urmărire penală.

Totodată, consumul de alcool sau de substanțe stupefiante sau psihotrope în timpul programului de lucru sau prezența la locul de muncă în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor stupefiante sau psihotrope în cazul vameșilor va constitui abatere disciplinară. Pe de altă parte, testarea psihologică a celor care vor să activeze în cadrul Autorității Vamale Române a va fi de două tipuri. O evaluare psihologică complexă, care vizează nivelul cognitiv și nivelul de maturitate socio- afectivă/stabilitate emoțională, conștiinciozitatea și rezistența la stres, și o evaluare psihologică a integrității, care vizează tendința către comportamente care pot afecta integritatea.

Se descurajează fraudele

Pornind de la principiul gestionării responsabile a riscurilor generate de comportamente lipsite de integritate, Autoritatea Vamală Română urmărește să dezvolte și să implementeze proceduri adaptate și proporționale în raport cu riscurile și vulnerabilitățile specifice activității, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Astfel, se are în vedere luarea de măsuri cu efect de descurajare a fraudelor și a oricăror alte activități ilegale care pot aduce atingere intereselor României și ale UE, concomitent cu creșterea credibilității instituţiilor implicate în prevenirea şi controlul acestui fenomen. De asemenea, se urmărește punerea în aplicare a unei politici de respingere a corupției, prin identificarea timpurie și înlăturarea fermă, în timp util a premiselor apariției faptelor de corupție. ”Gestionarea eficientă a riscurilor generate de comportamente lipsite de integritate a personalului vamal necesită instituirea unor măsuri ferme de prevenire și descurajare a faptelor de corupție și a abaterilor de la codul de conduită, precum și conferirea unor competențe specifice structurii de integritate din cadrul autorității vamale în vederea verificării modului de respectare de către personalul vamal a măsurilor instituite”, se precizează în documentul emis de Ministerul Finanțelor.

Contrabanda, fenomen global

În acest moment, la nivel global se manifestă o serie de fenomene infracționale complexe (contrabanda, frauda vamală și fiscală) care constituie o amenințare permanentă pentru mediul concurențial al pieței legale, interne și europene, de natură să afecteze substanțial bugetul de stat consolidat al României și, implicit, interesele financiare ale Uniunii Europene, susține Ministerul Finanțelor. Aceste fenomene infracționale cauzează pierderi financiare importante, care sunt cauzate de sustragerea de la controlul vamal, neachitarea taxelor vamale, a altor taxe datorate la import, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată (TVA) și a accizelor, a semnalat Ministerul Finanțelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.505 afisari

2 COMENTARII

  1. ACUM E PREA TARZIU VAMESII SI POLITISTII DE FRONTIERA si-au facut fiecare legile sale EI FAC PARTE DIN CLASA- BURGHEZIA COMUNISTA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger