AcasăEconomieValul de aprovizionare cu gaze naturale va remodela piața globală

Valul de aprovizionare cu gaze naturale va remodela piața globală

Potrivit RBC Capital Markets, cel mai mare aflux de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate este pe cale să intre în funcțiune și va transforma piața mondială, aducând efecte ample și de durată.

„Un val de noi oferte de GNL – cel mai mare de până acum – va remodela piața globală în următorii ani, cu implicații mai ample decât creșterea anterioară, având în vedere interconexiunile tot mai mari dintre piețele regionale de gaze în urma conflictului Rusia-Ucraina”, au scris analiștii băncii de investiții într-o notă preluată de CNBC.

Anan Dhanani, analist la RBC, susține că injecția de ofertă este de natură să împingă piața într-o perioadă prelungită de supraofertă până la sfârșitul anului 2026, care se va menține până în 2030, cu prețuri care ar putea coborî sub două cifre.

Contractele futures pentru hub-ul olandez TTF (Title Transfer Facility), un reper european pentru tranzacțiile cu gaze naturale, se tranzacționau miercuri la New York Mercantile Exchange la 12,78 dolari pe MMBtu.

Supraoferta și prețurile scăzute înseamnă că furnizorii acordă acum din ce în ce mai multă prioritate gazului natural lichefiat utilizat pentru transportul maritim în detrimentul marjelor de profit, a precizat  Masanori Odaka, analist principal la Rystad Energy.

Comerțul mondial cu GNL s-a dublat în ultimul deceniu, crescând de la aproximativ 240 de tone metrice în 2014 la peste 400 anul trecut, în mare parte din cauza întreruperii fluxului rusesc prin conducte către Europa. Unii au perceput riscul geopolitic drept o oportunitate pe piață.

Potrivit estimărilor RBC, capacitatea globală de lichefiere, cantitatea totală de GNL care poate fi produsă anual, va crește cu aproximativ 50% până la sfârșitul deceniului. Statele Unite și Qatar își vor păstra poziția de cei mai mari furnizori mondiali, cu o cotă de piață combinată de aproape 50% în 2030.

Multe companii private și entități de stat au planuri de creștere a capacității, „nu numai pentru a susține consumul european, ci și pentru a surprinde o creștere preconizată a ratelor de consum, în special în Asia”. Aproximativ 70% din această creștere va proveni din China, India și Coreea de Sud.

Cum iarna se apropie,  iar contractele existente de livrări de gaze rusești către Europa prin Ucraina urmează să expire la sfârșitul anului, vor fi necesare importuri mai mari de GNL pentru 2025.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger