Pe o piață a muncii extrem de tensionată din cauza inflației, generația tânără de lucrători își poate permite să renunțe la un job pentru a găsi un altul pe baza criteriului valorii unei companii.
Un sondaj realizat de LinkedIn a arătat că 87% dintre profesioniștii din generația Z ar fi dispuși să renunțe la locul de muncă pentru a lucra în altă parte dacă valorile noii companii ar fi mai apropiate de speranțele lor.
Milenialii au preocupări similare. Luând în consierare ambele grupuri, 9 din 10 lucrători ar opta pentru valoarea companiei, dar cifra scade la 7 din 10 pentru Generația X.
LinkedIn îi definește generația Z ca fiind cei născuți între 1997 și 2012, cei care sunt în prezent la sfârșitul adolescenței sau începutul celor douăzeci de ani și milenialii ca persoane care s-au născut între 1981 și 1996 și care acum au între 20 de ani și 40 de ani. Gen X îi acoperă pe cei cu vârsta între patruzeci și peste cincizeci de ani născuți între 1965 și 1980.
Sondajul, care se bazează pe 7.317 respondenți din Marea Britanie, Franța, Germania și Irlanda, a mai constatat că 59% dintre profesioniștii europeni nu ar lucra pentru o companie dacă valorile acesteia nu s-ar alinia cu cele personale. Pentru 55% dintre cei chestionați, o creștere de salariu nu ar fi suficientă pentru a-i convinge să rămână.
Tendința este destul de bizară – criticii ar spune că tinerii sunt mofturoși – într-un moment în care mulți angajați suportă o criză a costului vieții, dar există o creștere a postărilor de locuri de muncă care menționează valorile companiei: dezvoltarea carierei, oportunitățile de învățare, echilibrul dintre viața profesională și cea privată.
Schimbarea dă roade pentru companii – anunțurile de angajare care vorbesc despre valori au crescut cu 154%, aproape dublul numărului de cereri față de acum doi ani.
În plus, standardul valorii unei companii arată cât de importanți sunt angajați calificați și eforturile angajatorilor de a-i păstra.
”vorbesc despre valori ” ca-i trendy si atat. Habar nu au despre ce cauta. Interesant e ca-i angajeaza cineva. Ei sunt tot timpul pusi pe fofilat.
Daca valoarea salariului e mai apropiata de asteptarile lor. Despre valorile companiei si despre marea familie de la munca nu cred ca le pasa prea multora.