Luând cuvântul la Clubul Economic din New York, Donald Trump a schițat liniile generale ale unei noi fuziuni politice, reunind elemente ale economiei republicane tradiționale și priorități populiste.
La fel ca predecesorii săi republicani, Trump a promis să extindă producția de energie la nivel național. Acest lucru ar reduce în același timp facturile pentru familiile americane și ar facilita refacerea și creșterea bazei industriale.
Trump încearcă, de asemenea, să construiască punți de legătură cu sectorul tehnologic, notează UnHerd. Pe lângă faptul că a declarat că îl va numi pe aliatul său Elon Musk să conducă o comisie privind eficiența guvernului, a subliniat modul în care va promova criptomonedele și va face din Statele Unite un lider mondial în domeniul inteligenței artificiale.
Silicon Valley se cuplează cu Centura de Rugină
Aceasta este o fuziune între Silicon Valley și Rust Belt – cu scopul de a consolida baza industrială, preluând în același timp conducerea în domeniul tehnologiilor de ultimă oră.
Având în vedere că Joe Biden a extins multe dintre tarifele impuse de Trump Chinei, candidatul Partidului Republican consideră probabil că abordarea sa privind comerțul a fost justificată. Acum, el pare hotărât să încerce să împingă și mai departe agenda tarifară într-un al doilea mandat.
Atât criticii, cât și aliații săi sunt de părere că Trump ar putea utiliza International Emergency Economic Powers Act pentru a crește tarifele pe scară mai largă. Exercitarea acestei puteri ar putea atrage după sine o bătălie juridică, astfel încât o cale mai clară de urmat ar fi prin intermediul Congresului – a cărui legislație este necesară pentru a transforma în realitate viitoarele propuneri fiscale.
Dar rezultatul acestei agende în Congres depinde, în parte, de rezultatele alegerilor, iar în cadrul coaliției republicane există în continuare tensiuni. Eforturile specifice de a restricționa comerțul cu China sau de a reconstrui industria americană de apărare au probabil mai mult consens decât un program tarifar general, care ar fi perturbator pentru multe întreprinderi.
Marea provocare
Deși Trump a fost mult timp indiferent față de cheltuielile deficitare, explozia datoriei naționale din 2020 îngrijorează tot mai mult factorii de decizie. Chiar și unele voci populiste – inclusiv think tank-ul New Right American Compass – au susținut că republicanii trebuie să ia măsuri decisive pentru a face față deficitelor.
În cele din urmă, Trump se confruntă cu o provocare majoră: trebuie să demonstreze că strategia sa economică reprezintă un pas înainte față de cea a administrației Biden. Protecționismul are succes doar dacă alegătorii îl consideră o măsură menită să le aducă bunăstare. Nu îi va fi ușor să-i convingă pe americani că o vor duce mai bine dacă va reuși să revină la Casa Albă.