AcasăEconomieVa renaște energia nucleară?

Va renaște energia nucleară?

Renașterea complexului nuclear ar trebui să fie un obiectiv strategic și una din măsurile vitale pentru a ocoli orice criză energetică

Sectorul  nuclear va atinge anul viitor un nivel record, însă prețurile mari, activismul climatic și controlul Rusiei asupra combustibilului nuclear evidențiază unele dintre provocările cu care se confruntă guvernele în încercarea de a menține siguranța energetică.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, producția de la centralele nucleare va crește cu 3% în acest an și anul viitor, stimulată de noile reactoare din China și India și de revenirea centralelor din Franța – unele închise în 2023 pentru întreținere.

Este puțin probabil ca  ponderea energiei electrice produse de generatoarele pe bază de combustibili fosili să scadă la un nivel minim record de 54% până în 2026.

Energia nucleară a înregistrat o renaștere remarcabilă de la dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011,odată cu  preocupările legate de securitatea energetică după invazia Rusiei în Ucraina.

Dar nu totul este ușor. Centrala emblematică a Marii Britanii, Hinkley Point C, se confruntă cu întârzieri până în 2029 și cu depășiri de costuri care se ridică la 46 de miliarde de lire sterline. Operatorul și constructorul francez de stat EDF s-a confruntat, de asemenea, cu întârzieri mari la proiecte paralele din Finlanda și Franța.

O altă bătaie de cap pentru industria nucleară mondială este dominarea Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea cu uraniu îmbogățit, combustibilul necesar pentru energia nucleară. America  face eforturi uriașe pentru a combate acest lucru prin reconstruirea lanțului său de aprovizionare nucleară, devastat de prăbușirea cererii după Fukushima și de ani de neglijență.

Între timp, prețurile uraniului s-au mai mult decât triplat de la începutul anului 2021, ajungând la un maxim al ultimilor 16 ani. În plus, Kazatomprom, cel mai mare producător mondial al acestui material radioactiv, a avertizat că producția sa ar putea fi afectată de deficitul de acid sulfuric, utilizat pentru a extrage uraniul din minereu.

În pofida provocărilor, printre care se numără și problema deșeurilor periculoase, peste 20 de țări participante la summitul COP28 al ONU privind clima, desfășurat luna trecută la Dubai, au convenit să încerce să tripleze capacitatea nucleară globală până în 2050.

Unii sunt sceptici, susținând că obiectivul este nerealist. Prefața raportului din decembrie al industriei nucleare mondiale merge chiar mai departe: „Energia nucleară se află pe un nou val de popularitate și este considerată de mulți experți în energie ca făcând parte din soluția pentru reducerea emisiilor de carbon. Dar, având în vedere termenele lungi de realizare și costurile exorbitante, perspectiva ca acest lucru să se întâmple este practic zero.”

În mod ciudat, acest raport pare să nu se refere la siguranța energetică, deși Uniunea Europeană a supraviețuit cu greu fără  gaz rusesc în ultimii doi ani.

Energia eoliană și solară este intermitentă, prin urmare nesigură. Renașterea complexului nuclear ar trebui să fie un obiectiv strategic și una din măsurile vitale pentru a ocoli orice criză energetică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
746 afisari

1 COMENTARIU

  1. probabil ca „Opppenheimer” a avut rostu sau…

    -din partea noastra :
    Traiasca si Infloresca ☢️☢️☢️!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger