AcasăEconomieVa rămâne inflația lipită de zona euro?

Va rămâne inflația lipită de zona euro?

Economiștii se așteaptă ca inflația din zona euro să scadă în februarie la aproape un minim al anului, dar indicele de bază, care exclude elementele volatile precum combustibilii, alimentele și tutunul, va rămâne mai rigid.

Datele preliminare publicate joi vor arăta, potrivit unui sondaj Reuters, o încetinire a creșterii anuale a prețurilor de consum la 8,1% în această lună, față de 8,6% în ianuarie. Acest nivel ar fi mult sub vârful din octombrie, de 10,6%, și ar fi cel mai mic din aprilie 2022.

Cu toate acestea, este probabil ca scăderea să fie determinată de reducerea prețurilor la energie. Inflația de bază ar urma să se mențină la 5,3%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Analiștii prognozează că această tendință va continua pe tot parcursul acestui an.

Iaroslav Shelepko, economist la Barclays, a declarat că inflația din zona euro va înregistra în acest an o „decelerare bruscă, determinată de continuarea dezinflației din sectorul energetic și de repercusiunile acesteia asupra inflației alimentelor și a bunurilor neenergetice”.

Dar a avertizat că relaxarea inflației de bază „va fi probabil și mai treptată, deoarece este nevoie de timp pentru ca dinamica puternică de bază să se dezghețe”.

Presiunile subiacente încăpățânate asupra prețurilor vor continua să susțină argumentele pentru ca Banca Centrală Europeană să majoreze costurile de împrumut. Piețele au luat în calcul o creștere de jumătate de punct procentual la ședința BCE din 16 martie. Aceasta ar duce rata de depozit la 3 procente.

Joi, BCE va publica, de asemenea, bilanțul ședinței de politică monetară din februarie, care s-a încheiat cu o creștere de jumătate de punct procentual. Investitorii o vor monitoriza pentru a evalua mai multe detalii privind traiectoria planificată pentru ratele de dobândă după luna martie.

Pe cealaltă parte a Atlanticului, datele rămân optimiste. Companiile americane vor continua să raporteze săptămâna viitoare rezultatele celui de-al patrulea trimestru. Ar trebui să ofere investitorilor o imagine asupra încrederii consumatorului american și a economiei în general.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger