AcasăEconomieVa lansa China propriul său Plan Marshall?

Va lansa China propriul său Plan Marshall?

În China are loc o luptă fascinantă între guvern și piețe. Rezultatul va determina în mare măsură cursul viitor al economiei mondiale

În acest moment, în China are loc o luptă fascinantă între guvern și piețe. Rezultatul va determina în mare măsură cursul viitor al economiei mondiale.

După decenii de progres, economia chineză a încetinit recent în „capcana veniturilor medii” – punctul în care o economie în creștere și-a construit toată capacitatea industrială de care are nevoie.

Deflație totală

Pe fondul recesiunii, prețurile sunt în scădere, țara apropiindu-se de deflație totală. China trebuie să treacă la un nou model bazat nu pe creșterea capacității, ci pe îmbunătățirea calității produselor pentru o piață de consum în creștere.

Toată lumea este de acord că China are nevoie de un program de stimulare pentru a ieși din această capcană, scrie în UnHerd analistul John Rapley. Dezacordul este dacă ar trebui să fie un stimulent al cererii sau un stimulent al ofertei. Opinia piețelor, împărtășită de majoritatea economiștilor, este că problema Chinei este cererea insuficientă.

Dezvoltarea sa economică a fost construită pe utilizarea forței de muncă ieftine pentru a produce exporturi, însă modelul  putea dura doar atât timp cât restul lumii era dispus să cumpere produse chinezești ieftine.

Strategia lui Xi Jinping

Cu aproape jumătate din producția anuală a Chinei pusă deoparte sub formă de economii, guvernul ar putea pune la cale o realocare a banilor de la investiții la consum și, astfel, să relanseze economia. Problema este că nu dorește să o facă. Determinarea lui Xi Jinping de a păstra conducerea economică a Partidului Comunist l-a determinat să acorde prioritate stimulentelor pe partea ofertei.

Dar menținerea acestei strategii, care este importantă pentru imaginea de sine a partidului de guvernământ, poate însemna sacrificarea obiectivului său de creștere anuală de 5% – cel puțin pentru acest an.

Există tot mai multe comunicări oficiale de la Beijing conform cărora guvernul intenționează să se împrumute pentru a relansa economia, iar investitorii așteaptă detaliile. Până când vor primi vești despre o explozie a cheltuielilor, piața bursieră chineză va rămâne pe loc, cu aproximativ 40% sub vârful din 2008.

Indiferent dacă Xi își menține sau nu poziția, impactul acestei rezolvări a conflictului asupra economiei mondiale ar putea fi uriaș. O stimulare a cererii ar crește consumul la nivel general în a doua cea mai mare economie a lumii, ceea ce ar ajuta economiile occidentale să iasă din propria lor letargie. În schimb, o continuare a stimulentelor pe partea ofertei le-ar lăsa rece.

Continuând să inunde lumea cu produse ieftine, inclusiv vehicule electrice și panouri solare, China ar putea exercita o presiune și mai mare asupra întreprinderilor de producție occidentale care se luptă să concureze și ale căror profituri sunt deja reduse.

Dar ar putea, de asemenea, să crească investițiile în țările în curs de dezvoltare care au încheiat acorduri comerciale cu țările occidentale, permițând întreprinderilor chineze să evite tarifele. Prin creșterea veniturilor în țările beneficiare, aceasta ar stimula și mai mult cererea de produse chinezești.

Ar putea deveni un fel de Plan Marshall al Partidului Comunist Chinez, făcând țara mai centrală în cea mai dinamică parte a economiei mondiale și punând bazele viitoarei sale ascensiuni.

Nu există nicio garanție că ar funcționa. Dacă  ar funcționa, economiștii ar fi provocați să reconsidere tot ceea ce credeau că știu despre capcana veniturilor medii. Ceea ce pare clar, totuși, este că viitorul curs al economiei mondiale depinde în mod substanțial de rezultatul acestei bătălii a voințelor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
840 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger