AcasăEconomieUseriștii se plâng că li se desființează ONG-urile. Pierderea proceselor le duc...

Useriștii se plâng că li se desființează ONG-urile. Pierderea proceselor le duc în faliment

Proiect legislativ al USR pentru ONG-ul fondat de Nicușor Dan

Parlamentarii USR vor să modifice legea și să scutească ONG-urile de la plata cheltuielilor de judecată atunci când pierd procesele. Aceștia dau exemplul asociației fondată de Nicușor Dan, care va fi desființată după ce a pierdut procesul cu un dezvoltator imobiliar. Fără consecințe pentru activiștii de mediu, însă, care au reușit să blocheze proiecte din energie și de infrastructură, pe motiv că deranjau habitatul nu știu cărui gândac, pericolul de extindere a acestor procese de hărțuire este iminent.

sursa foto FacebookUSR

Pe motiv că ar acționa pentru protejarea unui interes public, parlamentarii USR cer ca ONG-urile să fie scutite de la plata cheltuielilor de judecată, când se dovedește în instanță că acțiunile care au blocat proiectele private sau ale companiilor de stat nu aveau temei legal. Plata cheltuielilor de judecată este însă singura sancțiune pentru activiștii de mediu, foarte activi și agresivi doar în România, deși chiar inițiatorii proiectului legislativ recunosc că judecătorii pot acorda reduceri ale acestor plăți.

Clamând că ar acționa în numele cetățenilor din țara noastră, ONG-urile de mediu au reușit, de-a lungul timpului, să blocheze construcția de autostrăzi, ca să protejeze vreo specie de gândac, să saboteze sistemul energetic național, prin suspendarea autorizațiilor din industria minieră și chiar să provoace dificultăți financiare dezvoltatorilor imobiliari, împiedicându-i să-și finalizeze investițiile. Cum banii pierduți nu ai cum să-i recuperezi de la un ONG, singura măsură a păgubiților este să ceară desființarea acestor asociații, pentru a se asigura, cel puțin, că nu vor mai continua să facă rău.

Argumentul useriștilor este că ONG-urile, chiar dacă au pierdut procesele, au avut intenții bune. În realitate, argumentul legal este că, dacă au pierdut procesele în instanță, înseamnă că acțiunile ONG-urilor au fost ilegale și abuzive și că trebuie să suporte consecințele.

Cetățenii i-au instigat

Potrivit parlamentarilor USR, în ultima perioadă, au existat situaţii în care suportarea cheltuielilor de judecată de către anumite entităţi care au calitatea de părţi în unele cauze civile a determinat consecinţe negative şi ireversibile cu privire la activitatea ONG-urilor. Spre exemplu, este cazul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, care a fost obligată de curând să suporte cheltuieli de judecată atât de oneroase, încât aceasta se află în imposibilitatea desfăşurării obiectului de activitate. Mai mult, dezvoltatorul imobiliar a formulat o cerere de dizolvare şi radiere a Asociaţiei, invocând imposibilitatea de achitare a cheltuielilor de judecată.

”În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală care, pierzând un litigiu cu un alt dezvoltator imobiliar, s-a aflat în imposibilitatea obiectivă de achitare a cheltuielilor de judecată, motiv pentru care, partea adversă a solicitat dizolvarea Asociaţiei. De multe ori, aceste Asociaţii acţionează relativ la solicitările repetate ale cetăţenilor de a acţiona în scopul limitării abuzurilor de drept care, în unele situaţii, au caracterizat acţiunile de dezvoltare imobiliară întreprinse la nivelul ţării, în special, în Municipiul București”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ inițiat de USR.

Fără sancțiuni

Proiectul legislativ prevede că, prin derogare de la prevederile legale privind acordarea cheltuielilor de judecată, în procesele în care organizaţiile neguvernamentale au calitate procesuală activă, judecătorul va stabili dacă acţiunea vizează promovarea unor cauze de interes public, caz în care părţile îşi suportă propriile cheltuieli de judecată. Totodată, în toate cazurile, judecătorii se vor asigura că organizaţiile neguvernamentale nu vor suporta cheltuieli de judecată disproporţionate, de natură să afecteze activitatea acestora.

”Această excepţie devine incidentă în măsura în care sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative: calitatea procesuală activă este deţinută de către o organizaţie neguvernamentală, adică de către o entitate cu sau fără personalitate juridică fără scop patrimonial, acţiunea civilă se exercită în vederea protejării unui interes public și organizaţia neguvernamentală pierde procesul iniţiat”, se precizează în proiectul legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
783 afisari

5 COMENTARII

  1. ONG lui Nicusor sunt mai presus de lege?
    De ce o mamaie poate sa plateasca cheltuieli de judecata iar ONG anti nationale, nu ?

  2. lege ca in Georgia trebuie , sa dea socoteala ong-urile pentru banii primiti sa destabilizeze tara , sau Soros vrea binele nostru si nu stim ?

  3. Ca simplu cetatean eu as dori sa stiu de unde provin fondurile financiare ale acestor organizatii! De la Xi, Putin, Gates, Soros, etc. Astia nu mai servesc nici un interes public, sunt doar maciucile altora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger