AcasăEconomieUrsula și-a pus toți fermierii în cap. Acordul de liber schimb cu...

Ursula și-a pus toți fermierii în cap. Acordul de liber schimb cu sud-americanii îi condamnă la dispariție

Ursula von der Leyen ”dă foc” Europei

Fermierii europeni, dar, mai ales, fermierii din România se pregătesc să închidă porțile. Ursula von der Leyen nu a ținut cont de protestele vehemente și repetate ale acestora și a semnat acordul de liber schimb cu statele sud-americane, care vor inunda piața UE cu produse ieftine, de slabă calitate și fără standardele impuse în uniune. Mai mult, reprezentanții agriculturii românești avertizează că se pregătesc noi anulări de taxe vamale pentru Ucraina, dar și pentru India și Thailanda.

Granițele de protecție vamală a statelor UE nu vor mai exista. Comisia Europeană a încheiat, rând pe rând, acorduri de liber schimb cu mai multe țări, culminând cu cel mai dezastruos dintre ele, Mercosur, în care intră producători agroalimentari importanți din statele sud-americane.

Lovitura este una devastatoare pentru fermierii europeni, dar în special pentru cei români, precum și pentru economia țării noastre, având în vedere că deficitul balanței comerciale va exploda. Acesta este cel de-al treilea atac masiv asupra agriculturii și zootehniei din România, după cel din 1990, când sectoarele au fost îngenunchiate de invazia de produse alimentare din rezerva NATO, cu prețuri de dumping, și de intrarea în UE, când producătorii români fără subvenții s-au confruntat cu o piață invadată de produse la prețuri mult mai mici, dat fiind subvențiile masive primite de agricultorii europeni. La acest aspect ar mai fi de spus că nici în prezent fermierii români nu primesc aceeași subvenție ca cei din UE, aceștia fiind discriminați prin sumele mult mai mici alocate. La acestea se adaugă atacurile intermediare prin gripa aviară, pesta porcină africană și, mai nou, pesta micilor rumegătoare, importurile deșănțate din Ucraina, seceta cruntă din ultimii ani, toate coroborate cu absența unor măsuri de sprijin din partea statului român, precum și absența investițiilor în refacerea sistemului de irigații.

Apel disperat

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care reprezintă cele mai importante asociații ale fermierilor români, a reiterat opoziția fermă față de semnarea tratatului comercial între Uniunea Europeană și țările Mercosur, susținând poziția COPA-COGECA, cea mai mare organizație a fermierilor și cooperativelor agricole din Europa, din care aceasta face parte.

”Capitolul agricol al acordului este semnificativ dezechilibrat, având un impact negativ asupra unor sectoare sensibile precum carnea de vită, carnea de pasăre, zahărul, etanolul și orezul. Aceste sectoare sunt deosebit de vulnerabile la perturbările pieței. Evaluarea impactului cumulativ publicată de Centrul Comun de Cercetare (JRC) în acest an indică în mod clar efectele comerciale negative asupra acestor sectoare sensibile, exacerbând și mai mult preocupările agricultorilor din UE. Acesta este un aspect esențial, deoarece UE începe în prezent negocierile cu Ucraina pentru liberalizarea suplimentară a liniilor tarifare rămase în cadrul zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) UE-Ucraina – inclusiv unele dintre aceleași sectoare sensibile, cum ar fi: carnea de pasăre, zahărul, mierea și etanolul. În plus, UE urmărește, de asemenea, acorduri de liber schimb cu India și Thailanda, care au unele dintre principalele lor interese ofensive în aceleași sectoare sensibile. Toate combinate, efectul cumulativ în viitor ar putea duce la prăbușirea unora dintre aceste sectoare-cheie de producție ale UE”, atrage atenția alianța.

Carne de vită cu hormoni

Reprezentanții fermierilor români semnalează că există o divergență importantă în ceea ce privește standardele de producție agricolă între UE și țările Mercosur, în special în ceea ce privește utilizarea produselor agrochimice, sănătatea și bunăstarea animalelor și standardele de siguranță alimentară. Această disparitate este evidențiată de cel mai recent audit al DG Sante privind carnea de vită cu hormoni din Brazilia. În plus, practicile agricole din țările Mercosur sunt legate de defrișări semnificative, subminând eforturile globale de protecție a mediului, susțin aceștia.

”Țările Mercosur funcționează în conformitate cu standarde de mediu, de muncă și de siguranță mai puțin stricte, ceea ce le permite să producă bunuri agricole la costuri mai mici. Acest lucru creează condiții de concurență inegală pentru agricultorii din UE care aderă la standarde mai ridicate. Afluxul de produse cu costuri reduse din țările Mercosur prezintă un risc de saturare a pieței, ceea ce poate duce la pierderi semnificative de venituri pentru agricultorii UE. Acest lucru amenință viabilitatea economică a multor ferme mici și mijlocii din UE și pune în discuție modelul nostru de producție, în special în momentul în care acestea se confruntă cu prețuri ridicate la inputuri și cu condiții climatice dificile”, a arătat Alianța pentru Agricultură și Cooperare, într-o scrisoare adresată tuturor instituțiilor statului român.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
15.876 afisari

4 COMENTARII

  1. Cineva trebuie sa o opreasca pe smintita asta diabolica…si pe toata kamarila ei comunista!

  2. DICTATURA URSULEI O SA-I SATURE PE TOTI ,AZI PE FERMIERI, MAINE POATE O IAU LA INTREBARI PENTRU VACCINURI ,PENTRU GREEN DEAL ,PENTRU DECARBONATAREA GAZELOR ,ABERATII CE AU BAGAT IN CRIZA ECONOMIA EUROPEANA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger