AcasăEconomieUrmătorul capitol al crizei energetice din Europa

Următorul capitol al crizei energetice din Europa

Europa a trecut prin iarna unei crize care a amenințat să blocheze aprovizionarea cu energie și să îi copleșească economia, dar oficialii avertizează că această criză nu s-a încheiat.

Temerile legate de pene de curent și de lipsa de căldură în locuințe au dispărut deocamdată, iar rezervele de gaz rămân mult mai pline decât în mod normal.

Dar tocmai aprovizionarea cu gaze prezintă un risc: regiunea nu se va mai putea baza pe livrările prin conducte din Rusia, iar oficialii UE fac presiuni asupra companiilor pentru a pune capăt importurilor de GNL din această țară.

Rusia a reprezentat 14% din totalul importurilor europene de gaz lichefiat anul trecut, a declarat Leo Kabouche, analist la Energy Aspects Ltd. Dacă Europa ar interzice aceste fluxuri, pierderea ar fi „semnificativă și ar fi extrem de dificil de înlocuit”.

Factorul China

Importurile record de GNL au constituit coloana vertebrală a eforturilor europene de a face față crizei. Agenția Internațională a Energiei a avertizat că Europa se confruntă în continuare cu riscul unei penurii de aprovizionare în acest an, cu excepția cazului în care va reduce și mai mult consumul, cea mai mare necunoscută fiind cererea de GNL a Chinei.

Agenția are o diferență de 40 de miliarde de metri cubi între cea mai mare și cea mai mică estimare pentru importurile nete de GNL ale națiunii în acest an. Aceasta reprezintă echivalentul a aproximativ 8% din cererea totală a Europei de anul trecut.

Redresarea cererii industriale

Există semne că utilizarea gazelor naturale în industrie – care a reprezentat aproape jumătate din reducerea totală a cererii în Europa anul trecut – se redresează. Tendința se observă în industriile de rafinare a petrolului și petrochimică din Spania, Țările de Jos și Franța, unde este mai ușor să se schimbe combustibilii decât în alte sectoare.

Analiștii de la Goldman Sachs Group au estimat că prețurile la gaze ar putea să se dubleze față de nivelurile actuale dacă cererea industrială revine. Potrivit consultantului Rystad Energy, utilizarea gazului pentru electricitate a depășit în unele momente ale lunii trecute cea a cărbunelui.

Invazia trupelor lui Putin în Ucraina a trezit la realitate o Europă dependentă de gazul rusesc. Renunțarea la această dependență are un cost uriaș.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
703 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger