AcasăEconomieUnde funcționează capitalismul

Unde funcționează capitalismul

Există câteva locuri pe curba veniturilor, inclusiv Elveția, Taiwan și Vietnam , unde capitalismul încă funcționează

Dezamăgirea generalizată față de sistemele capitaliste actuale a determinat multe țări, bogate și sărace, să caute noi modele economice.

Apărătorii status quo-ului continuă să prezinte Statele Unite drept o stea strălucitoare. Cu toate acestea, doar o treime dintre americani cred că vor fi vreodată mai bogați decât părinții lor. Șaptezeci la sută spun acum că sistemul „are nevoie de schimbări majore sau să fie demolat complet”, iar generațiile tinere sunt cele mai frustrate, relatează Foreign Affairs. Mai mulți americani sub 30 de ani au o părere mai pozitivă despre socialism decât despre capitalism.

Nu se poate spune că țările din Europa de Est funcționează după un sistem capitalist. Cele din Vest își abandonează valorile sub asediul progresismului. China a revenit la vechile sale metode de comandă și control, pedepsind întreprinderile care devin prea puternice în ochii partidului de guvernământ.

Dar există câteva locuri pe curba veniturilor, inclusiv Elveția, Taiwan și Vietnam , unde capitalismul încă funcționează. Guvernele lor își limitează rolul în gestionarea economiei și reglementarea afacerilor.

Modelul Țării Cantoanelor

Progresiștii americani își îndreaptă adesea viziunea paradisului socialist către țările scandinave precum Danemarca, Norvegia și Suedia, care sunt la fel de bogate ca Statele Unite, dar au o distribuție mai echitabilă a bogăției.

Elveția, deși este rareori prezentată ca un exemplu de către cei din stânga politică, este mult mai bogată decât social-democrațiile scandinave. Economia sa de 700 de miliarde de dolari este mai mare decât oricare alta din Scandinavia. Averea familială medie în Elveția este de 685 000 de dolari, de două ori mai mare decât media nordică.

Elveția este, de asemenea, una dintre cele mai fericite țări din lume, situându-se de obicei în primele cinci locuri în Indexul pentru o viață mai bună al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Și a realizat toate acestea cu un stat surprinzător de slab: cheltuielile publice reprezintă 35% din PIB, față de 55% în Suedia.

Doar unul din șase elvețieni lucrează pentru guvern, jumătate din media scandinavă. În ultimul deceniu, majoritatea țărilor bogate și-au văzut cota din veniturile globale din exporturi scăzând, însă cea a  Elveției a continuat să crească.

Insula start-up

După cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan au ajuns să fie cunoscute drept „miracolele asiatice”, deoarece au investit în cercetare și dezvoltare și s-au ridicat rapid în rândurile națiunilor bogate.

Astăzi, Taiwanul este cel mai intrigant dintre miracole. A ales să se  concentreze pe dezvoltarea unor întreprindri mai mici care produc piese pentru corporații străine, mai degrabă decât pe multinaționale care vând produse sub propriile mărci globale. A depășit în ultimii ani Coreea de Sud și Statele Unite ca lider mondial în domeniul cipurilor avansate, componente esențiale pentru inteligența artificială și alte industrii ale viitorului.

Producția pe lucrător a crescut mai rapid în Taiwan decât în țările G4 în fiecare an timp de patru decenii. În ultimii patru ani, a crescut de opt ori mai rapid. Aceste creșteri pot fi atribuite faptului că Taiwanul generează o proporție neobișnuit de mare din PIB – 30% – din industria prelucrătoare, cea mai strâns asociată cu creșterea productivității.

Capitalism în comunism

Capitalismul poate funcționa chiar și sub un regim autoritar: Vietnamul, condus de un guvern comunist pragmatic, și-a orientat toate resursele către construirea unei puteri de producție pentru export, după modelul primelor reforme din China.

Pentru a dinamiza sectorul privat, a vândut peste 11 000 de companii de stat, lăsând doar 600 în funcțiune până la sfârșitul anilor 2010.

Forța de muncă calificată permite Vietnamului să producă bunuri din ce în ce mai sofisticate. Giganți precum Samsung și Apple au mutat producția de smartphone-uri în țară. În prezent, Vietnam primește note mai mari din partea Băncii Mondiale pentru calitatea infrastructurii sale decât orice altă națiune cu un nivel de venit similar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
333 afisari

1 COMENTARIU

  1. Unde functioneaza asa zisul capitalism??? LA COLONIALISTII JEFUITORI, GEN SUA, MB, FEANTA, SPANIA, ITALIA, GERMANIA, OLANDA… Fiindca, capitalismul se bazeaza pe asuprirea si jefuirea resurselor naturale ale tarilor cucerite(chiar si mascat, cum e Romanika) si a folosirii sclavetilor sanatosi si scoliti pe banii nostri. ASTA E CAPITALISMUL, JAFUL STAPANILOR

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger