AcasăEconomieUnde este gazul României? Specula din piață aruncă în aer prețurile

Unde este gazul României? Specula din piață aruncă în aer prețurile

Prețurile gazelor în România au ajuns mai mari cu 44% decât cele din UE și asta în timp ce țara noastră este cel mai mare producător de gaze din Uniune. Între timp, se importă la greu, din țări care nu extrag nicio moleculă de gaz, iar securitatea aprovizionării la intern este pusă sub semnul întrebării, cu toate asigurările date de oficialii Guvernului. Specialiștii în energie spun că prețurile mari ar fi cauzate de specula făcută pe bursă, pe fondul unor cantități insuficiente de gaze naturale.

Cantitatea din depozitele de gaze s-a redus la mai puțin de jumătate, pe fondul temperaturilor scăzute din ultima perioadă. Autoritățile ne dau asigurări că vom rezista până în martie, deși cantitățile importate cresc vertiginos. În absența traderilor, pe care Executivul a decis să-i impoziteze cu 100%, piața a devenit una speculativă pe bursă, în condițiile unui deficit de gaze accentuat.

”Cei care au gaze speculează în această perioadă, pentru că nu sunt cantități de gaze în piață pe care le-ar fi putut aduce traderii. Se știe că depozitele sunt aproape goale și nu mai pot asigura cantitățile necesare pentru consum. Această creștere a prețurilor se va duce în bugetul de stat, pentru că ele sunt plafonate, iar de la 60 de euro până la 100 de euro plătește statul. Virgil Popescu a scos traderii din piață, iar Sebastian Burduja a menținut această măsură. Acum tradingul de gaze s-a mutat în Bulgaria și, când România este în criză, se speculează. O mare cantitate de gaze a fost vândută pe bursă de OMV, care nu este impozitat 100%, pentru că este producător. Romgaz-ul are contracte pentru instalațiile de cogenerare, trebuie să asigure gazele pentru Electrocentrale București, pentru termocentralele pe gaze, pentru toți”, ne-a declarat Dian Popescu, expert în energie și gaze și fost consilier al ministrului Energiei.

Piața, dezechilibrată

Iarna, când este ger, consumul României se duce la 47 milioane-50 de milioane mc pe zi, ne spune Dian Popescu. Acesta arată că, atunci când depozitele sunt pline, poți să scoți cam 24-27 milioane mc pe zi. În momentul în care depozitele se golesc, nu poți scoate mai mult de 10-11 milioane mc pe zi, pentru că nu mai există presiune la parametri. Și atunci ajungi să imporți.

”Soluția este să se dea drumul la trading, ca să se echilibreze piața, alfel vei avea cele mai mari prețuri. Ei au spus că, vezi Doamne, traderii cumpărau și vindeau. Păi nu cumpărau și de la companiile statului?  Nicio țară nu-și scoate tradingul afară, pentru că tradingul are rolul lui. Sigur că îi poți pune o marjă de adaos pe care nu o poate depăși, atunci când cumpără de la companiile statului. Asta se poate face și în cazul energiei electrice. Cum se explică că România, cu cele mai mari zăcăminte de gaze și cele mai mari posibilități geologice, are capacitate de stocare de 3 miliarde de mc, iar Ungaria, care nu produce, are o capacitate de stocare de 7 miliarde de mc? Să-mi dea și mie explicațiile directorii Romgaz. Dacă am avea 15 miliarde de mc capacitate de stocare am deveni hub în zona asta a Europei. Pentru că există o anumită capacitate de extracție pe zi și atunci degeaba ai zăcăminte, că nu poți asigura consumul zilnic. Și apoi unde este miliardul de mc de gaze de la Black Sea Oil & Gas, cu care se lăudau ei? Normal că ăla este al lui Engie, care îl vinde când vrea, deci nu ne putem baza pe el, chiar dacă se extrage din România. Dacă s-ar vedea în piață miliardul de mc de gaze de acolo nu am mai avea această criză de gaze de acum”, ne-a mai precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Și dacă nu cresc temperaturile?

Golirea abruptă a depozitelor de gaze a creat o panică generală, pe care autoritățile s-au grăbit să o liniștească.

”Nu există pericolul să rămânem fără gaze, deoarece, de săptămâna viitoare, temperaturile vor crește”, au spus autoritățile. Și dacă temperaturile nu vor crește și se vor menține la același nivel sau vor fi chiar mai scăzute, că doar nu am ajuns să ne bazăm pe prognozele meteo, cu un grad extrem de crescut de improbabilitate? În ultimele zile, deja s-a ajuns la importuri uriașe de gaze, de aproape 15 milioane de mc pe zi, astfel că previziunile nu sunt deloc optimiste.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.111 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu trebuiau lasate resursele energetice (gaz, curent, petrol) pe mana privatilor (producatori, traderi, burse, furnizori). Gazele trebuiau extrase si gestionate de firme ale statului roman.

    • problema este la politicieni nu la firme.Astia prin jocurile lor murdare,nu au reglementat intenționat extracția gazelor din depozite și firmele nu fac decât să și urmărească propriile interese

  2. Să se oprească gazele, nu trebuie să plătească tot poporul pentru binele unora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger