AcasăEconomieUnde a dispărut tot gazul rusesc?

Unde a dispărut tot gazul rusesc?

Degeaba ai gaz dacă nu găsești clienți!

Majoritatea clienților  companiilor de gaz ale Rusiei  se află acum în est și o mare parte din infrastructura necesară pentru a-i aproviziona nu a fost încă construită.

Războiul din Ucraina a îndepărtat Rusia de Europa, cea mai mare piață de export de gaze naturale. Așadar, ce au făcut rușii – care au cele mai mari rezerve din lume – cu tot acest gaz?

În 2021, Rusia a pompat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte către Europa – mai mult decât suficient pentru a satisface consumul anual combinat al Germaniei, Franței și Austriei, potrivit analizelor Bloomberg. Europa a reprezentat două treimi din exporturile de gaze ale țării, inclusiv fluxurile de gaze naturale lichefiate.

În prezent, Rusia nu are clienți pentru aproximativ 90 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte, ceea ce reprezintă scăderea estimată a fluxurilor către Europa anul trecut. O reducere de peste 50% a prețului la gaze în acest an i-a comprimat și mai mult veniturile.

Și, în timp ce petrolul a continuat să curgă, industria gazului rusesc a fost în centrul unui vârtej care a micșorat câștigurile pentru cel mai mare producător al țării, Gazprom.

Producția de gaze a scăzut cu peste 13% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Gazprom reprezintă cea mai mare parte a acestei scăderi. Dacă nu ar fi fost Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, care și-a menținut producția stabilă, și Rosneft,  care a pompat livrări suplimentare pe piața internă, scăderea ar fi fost mai severă.

Liderii europeni au acuzat Moscova că a folosit ca armă oprirea livrărilor de gaz pentru a pedepsi țările care sprijină Ucraina.O iarnă blândă a ajutat Europa să evite o criză energetică profundă, dar pentru Moscova, înlocuirea acestei piețe nu a fost la fel de ușoară. Veniturile din gaz au scăzut cu aproape 45% între ianuarie și mai, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, până la 710 miliarde de ruble.

Rusia și-a îndreptat apoi atenția către China. Cu toate acestea, o vizită a președintelui  Xi Jinping la Moscova în martie nu a reușit să producă un angajament imediat din partea Beijingului de a cumpăra mai mult gaz rusesc.

Deoarece va necesita construirea de noi conducte pentru a completa legătura Power of Siberia, care a început să funcționeze în decembrie 2019. Livrările către China sunt doar o fracțiune din cele care au curs către Europa înainte de război, dar au crescut și se așteaptă să crească cu 42% în acest an, la 22 de miliarde de metri cubi.

Discuțiile privind așa-numitul proiect Power of Siberia 2 – care ar dubla fluxurile de gaz rusesc către China la aproape 100 de miliarde de metri cubi – se află „în stadiul final” de luni de zile, potrivit Moscovei. Chiar dacă se ajunge la un acord până la sfârșitul acestui an, ar fi nevoie de cel puțin cinci ani pentru a construi conducta, subliniind cât de dificil este pentru Moscova să înlocuiască Europa peste noapte.

Statele baltice au interzis complet gazul rusesc, inclusiv GNL, iar mai multe guverne din regiune au cerut companiilor să reducă dependența de Rusia. Măsura unui embargo total ar fi în discuție, dar nu convine politic Uniunii Europene, mai ales în cazul GNL.

Rusia mai are o șansă cu Turcia –  în mod tradițional printre primii trei cumpărători ai Gazprom – pentru a tranzita exporturile către Europa, dar rămâne cu opțiuni limitate pe termen scurt cu privire la ce să facă cu gazul stocat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
26.985 afisari

23 COMENTARII

  1. Raducule ai orbul gainilor, nu mai stii sa te uit pe o harta?
    Pai conductele alea din Turcia unde pleaca?
    Nu cumpara nici un european gaz de la turci?
    Ma rog care vine pe la turci.

  2. Articolul asta nu are nici o logică:
    1 Spune că Rusia folosește gazul că pe o armă, refuzând să livreze gaz Europei.
    2 Rusia suferă pentru că Europa nu mai cumpără gaz de la Gazprom.
    Deci: ori Europa folosește gazul ca pe o armă, codiționând cumpărarea gazului rusesc, de conformarea Rusiei la interesele Europei, ori Europa este cea care suferă pentru că Rusia refuza să livreze gaz Europei, condiționând Europa. Altfel, să spui că Rusia folosește gazul că pe o armă că să își provoace singură daune (să se împuște singura in picior), nu are nici un sens. Adică, or fi rușii nebuni, dar nici chiar așa.

  3. Rusia are atâta gaz, țiței și atâtea altele încât dacă le va vinde 100 de ani doar pentru vodka și armament tot atât va tine și războiul.Cu alte cuvinte războiul ia sfârșit când se vor termina resursele Rusiei și comentariile unora și altora

    • O țară bogată cu majoritatea oamenilor saraci și înapoiați intelectual. Se vede că ai legături rusești puternice, altfel știai că „bijuteria”de gândire pe care ne-ai aratat-o s-a născut moartă. Poate reușești să ne faci o demonstrație cum aplici teoriile tale in cazul Venezuelei.

  4. Scuze că nu îi compătimesc pe orki. Sper să-i fraierească kitaii dracului să vîndă litrul pe 2 yuani 🤣🤣

  5. Foarte interesant…. S-a dezbătut problemă asta de anul trecut și s-au luat niste decizii de fiecare parte., Ce mă miră este cat de puțini oameni informați și care sunt capabili sa înțeleagă subiectul aveți printre cei care comentează. Aici nu mai este vina sistemului de învățământ românesc.

  6. In numele luptei impotriva Rusiei europenii au acceptat sa se ruineze cumparand gaz de sist american la pret triplu fata de cel rusesc.
    La randul lor, tot in numele aceluiasi obiectiv, americanii au acceptat sa se imbogateasca vanzand europenilor gazul lor scump pe care pana acum un an si jumatate nimeni nu-l dorea.
    Solidaritate euroatlantica.

  7. Oxana ești o moldoveancă de c..a duré in rusia fata nu spre Europa și ia-ți toți moldovenii cu tine și beți gaz și mâncați c…t

  8. Raducu te contrazici singur. Aci spui că rușii se duc în cap din cauza pierderilor la gaz,dar tot tu spui că UE pierde foarte mult din cauza lipsei gazului rusesc. Acum eu vin și-ți spun că cei care pierd suntem noi amărâții. Au folosit războiul că să scumpească totul. Au creat condiții pentru escaladarea conflictelor și totodată și sărăcia se dezvoltă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger