AcasăEconomieUndă verde de la stăpânire. Ucraina ne îngroapă agricultura

Undă verde de la stăpânire. Ucraina ne îngroapă agricultura

România, condamnată să devină dependentă de importurile agricole

Liderii statelor UE au parafat acordul prin care permite Ucrainei să-și exporte masiv produsele agroalimentare până în 2025. Micul compromis, cu includerea în media cantităților fără taxe vamale și cele exportate din jumătate din 2021, pe lângă 2022 și 2023, nu ajută pe nimeni cu nimic. În ce privește agricultura românească, lovitura este una fatală, dat fiind că suntem singura țară invadată de exporturile masive ale ucrainenilor.

Acordul semnat de liderii statelor UE, care îngroapă agricultura românească, a trecut aproape neobservat. Reprezentanții fermierilor din România tac mâlc, deși măsura nu numai că îi falimentează pe agricultorii noștri, ci pune în pericol securitatea alimentară a țării.

Cu prețuri duble la îngrășăminte și la inputuri, în general, o nouă invazie a produselor agroalimentare din Ucraina, va însemna sfârșitul producției interne. În ultimul an agricol, mii de fermieri români au fost executați silit de bănci și au fost nevoiți să-și închidă porțile, fără ca statul să intervină pentru a-i sprijini. Concurența neloială a cerealelor și produselor alimentare din Ucraina, care nu respectă nicio regulă de siguranță, a năruit speranța fermierilor români care au mai supraviețuit că, dacă va fi o recoltă mai bună, o vor putea valorifica la prețuri decente.

Reprezentanții statelor membre ale UE au confirmat acordul provizoriu la care s-a ajuns mai devreme în aceeași zi între președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European privind reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025. ”Prin reînnoirea acestor măsuri, UE își reafirmă sprijinul politic și economic de neclintit pentru Ucraina, după doi ani de agresiune militară neprovocată și nejustificată a Rusiei”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Praguri pentru aceleași cantități

Regulamentul, care a fost propus de Comisia Europeană, se va aplica de la 6 iunie 2024 până la 5 iunie 2025 și privește suspendarea în continuare a tuturor taxelor vamale și contingentelor din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina. Regulamentul va include două mecanisme de salvgardare pentru protejarea pieței UE, susține Consiliul European.

Este vorba despre o versiune consolidată a mecanismului existent, care se va aplica pe baza unei monitorizări periodice, permițând Comisiei să impună orice măsură dacă sunt îndeplinite anumite condiții, și de un nou mecanism de salvgardare automată care va obliga Comisia să reintroducă contingente tarifare în cazul în care importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere depășesc media aritmetică a cantităților importate în a doua jumătate a anului 2021, în 2022 și 2023.

Bonusul îl reprezintă angajamentul Comisiei Europene de a îmbunătăți monitorizarea importurilor de cereale, în special de grâu, și de a utiliza instrumentele de care dispune în cazul unor perturbări ale pieței, precum și angajamentul de a lua măsurile necesare în temeiul Acordului de asociere cu Ucraina, imediat după adoptarea noilor măsuri comerciale autonome, pentru continuarea, prin consultări cu Ucraina, a procesului de liberalizare reciprocă a tarifelor.

”Măsurile comerciale autonome vor permite Ucrainei să continue să își genereze venituri proprii din fluxurile comerciale cu UE, ceea ce este important pentru a-și sprijini economia. Împreună cu sprijinul militar, financiar și umanitar extins al UE, acest lucru va ajuta Ucraina să se redreseze pe termen lung, precum și să se integreze treptat pe piața internă a UE”, a mai precizat Consiliul European.

Polonia, fermă pe poziții

Între timp, ministrul adjunct polonez al agriculturii și dezvoltării rurale, Michal Kolodziejczak, a reafirmat poziția țării de a se proteja de invazia cerealelor ucrainene.

”Toată lumea știe ce sector important al economiei din Polonia este agricultura. Este un sector uriaș pe care nu îl vom pune în fața faptului că există pierderi. Valoarea exporturilor pe care le generează agricultura poloneză este de 52 de miliarde de euro pe an. Vom apăra agricultura poloneză precum propria independență. O vom proteja și vom acționa în fiecare etapă, astfel încât consumatorul polonez, agricultorul polonez să se simtă în siguranță și să se simtă bine”, a declarat oficialul polonez.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.556 afisari

14 COMENTARII

  1. Ne amintim ca la scoala am invatat despre povestea drobului de sare.Asa ca spor la vaicareala.

  2. Agricultura romaneasca e cea mai afectata pentru ca noi suntem cei mai permisivi in ce priveste produsele din Ucraina. Sa inchidem granitele la importurile venite fara taxe vamale din afara UE. Sau sa se aplice taxele vamale de intrare a marfurilor in UE si pentru Ucraina asa cum in mod normal se aplica celorlalte tari non-UE, si sa se returneze taxele doar atunci cand si daca marfurile parasesc UE, si problema e rezolvata.

  3. Până Putin nu i- a luat la refec pe ukro, n-a știut nimeni ca sant așa mari agricultori. Pai dacă asta e condiția sa devii mare agricultor, ce-ar fi….hm… piei Satana…Stați blânzi…e mai ușor să cumperi de la ukro și sa revinzi, decât sa sa stai la cheremul naturii.

  4. ”suntem singura țară invadată de exporturile masive ale ucrainenilor.”
    Daca fermierii erau afectati si disperati blocau soselele.

  5. „Sprijin” se cheamă atunci când îi ajuți să își vândă produsele în condițiile de dinainte de război. Ce fac mUE se cheamă sabotarea și distrugerea controlată a economiilor europene, cu orice ocazie și cu toate resursele disponibile.

  6. Foarte bine, piața libera cine oferă prețuri mai mici ala câștiga. La fel și la terenuri piața libera cine vrea sa cumpere terenuri sa o facă fără restricții indiferent de naționalitate

  7. Slugile ordinare, tradatorii din echipa cistigatoare ne-au vindut din nou.

  8. In aceste conditii in ziua alegerilor mergeti la picnic; sa-i voteze ucrainenii, de sus pana jos.

  9. Când doi se ceartă, al treilea…pierde tot!Este noua varianta a zicalei,în care România este,desigur,al treilea.

  10. Adică la aia le zboară rachetelor deasupra capului, la noi se dau subventii si ei produc mai ieftin.
    Preturi mai mici? Unde or fi? Sunt de 20 ori mai mulți care beneficiază de preturi mici decat producătorii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger