AcasăEconomieUn nou refren se aude pe Wall Street: cumpărați din China!

Un nou refren se aude pe Wall Street: cumpărați din China!

Pe Wall Street se conturează un consens optimist în ceea ce privește acțiunile chinezești:noile orientări politice ale președintelui Xi Jinping în contextul războiului ruso-urcainean și revenirea epică a acțiunilor din noiembrie au determinat bănci importante să renunțe la opiniile negative pe care le aveau de mult timp.

Morgan Stanley, care s-a remarcat printr-o viziune prudentă, se așteaptă acum ca indicele MSCI China să crească cu 14% până la sfârșitul anului viitor.

Bank of America “a devenit tactic pozitivă în ceea ce privește China”, notează Bloomberg, în timp ce JP Morgan Chase a aruncat eticheta „neinvestibilă” pe care o pusese la începutul acestui an firmelor chineze de internet.

Încrederea analiștilor din partea vânzătorilor este determinată de schimbările politice surprinzătoare ale Beijingului ultimele săptămâni, de la relaxarea controalelor rigide ale Covid la remedii mai puternice pentru problemele imobiliare și eforturi de îmbunătățire a legăturilor cu SUA.

Mișcările au reaprins entuziasmul pentru piață după o prăbușire de 6 trilioane de dolari care a culminat cu congresul Partidului Comunist de luna trecută, unde preluarea puterii de către Xi, care sfidează orice precedent, a declanșat temeri legate de faptul că ideologia ar putea învinge pragmatismul.

Piețele din China nu mai sunt caracterizate într-un scenariul pesimist, a declarat Jonathan Garner, strateg șef al Morgan Stanley pentru acțiuni din Asia și piețele emergente.

Indicele MSCI China a urcat cu aproape 24% în această lună, fiind pe cale să obțină cea mai bună performanță din 1999, după ce în octombrie a pierdut 17%.

Indicele Hang Seng China Enterprises Index al acțiunilor chinezești listate la Hong Kong și indicele NASDAQ Golden Dragon China Index se află, de asemenea, în teritoriul unei piețe de tip bull market, care este definit de o revenire de 20% de la un minim recent.

Multe dintre marile bănci de pe Wall Street așteaptă ieșirea economiei Chinei din Covid-Zero, menționând și  reducerea obstacolelor de reglementare în domeniul tehnologiei, politicile economice favorabile creșterii și evaluările atractive.

Fondurile globale au cumpărat aproximativ 41 de miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari) de acțiuni onshore chineze până în această lună prin intermediul legăturilor comerciale cu Hong Kong.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor