AcasăEconomieUn moment "de referință": se termină coșmarul majorării ratelor dobânzilor?

Un moment „de referință”: se termină coșmarul majorării ratelor dobânzilor?

Ciclul global de înăsprire monetară s-a încheiat

Pe măsură ce se adună dovezi că activitatea economică mondială încetinește, analiștii, piețele financiare și majoritatea băncilor centrale s-au convins că nu vor mai fi necesare noi creșteri ale ratelor dobânzilor.

„Am atins o etapă de referință în ciclul politicii monetare globale”, a declarat Jennifer McKeown, economist șef global la Capital Economics. „Ciclul global de înăsprire monetară s-a încheiat”.

Pentru prima dată de la sfârșitul anului 2020, se așteaptă ca mai multe dintre cele mai mari 30 de bănci centrale din lume să reducă dobânzile în următorul trimestru decât să le majoreze, a precizat compania de consultanță.

Piețele financiare au înțeles mesajul: comercianții pariază acum că nu vor mai fi majorări de rate de către majoritatea băncilor centrale importante și că vor fi reduceri de către cele din multe economii emergente.

Nathan Sheets, economist-șef la banca americană Citi, a declarat că economia mondială se apropie de un „punct de tranziție”, cu o creștere și o inflație mai scăzute.

Schimbarea de atitudine vine în urma rapoartelor privind o încetinire a inflației în multe țări și a previziunilor OCDE care arată că majorarea abruptă a ratelor dobânzilor din ultimii doi ani și o creștere recentă a prețului petrolului la aproximativ 95 de dolari pe baril generează semne „din ce în ce mai vizibile” de încetinire a creșterii.

Băncile centrale încep să reacționeze la aceste date. Multe economii emergente au început să reducă ratele, în timp ce deciziile de a menține, mai degrabă decât de a crește costurile de împrumut ale Băncii Angliei și ale Băncii Naționale a Elveției au surprins economiștii.

Responsabilii de politică monetară din principalele economii nu sunt încă dispuși să vorbească despre posibilitatea reducerii ratelor și caută să se mențină fermi până când vor avea mai multă certitudine că au restabilit stabilitatea prețurilor.

Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută costurile de împrumut, dar Philip Lane, economistul său șef, a declarat joi că ratele dobânzilor sunt pe cale să învingă inflația, cu condiția ca acestea să fie „menținute pe o durată suficient de lungă” la nivelurile actuale.

Potrivit Financial Times, a fost cel mai puternic semnal al băncii de până acum că este posibil ca ratele din zona euro să fi atins un nivel maxim.

Membrii Băncii Angliei care au votat în favoarea menținerii ratelor au subliniat, de asemenea, necesitatea de a menține politica monetară „restrictivă” până când se vor înregistra progrese materiale împotriva inflației, mai degrabă decât să facă presiuni pentru o înăsprire suplimentară a politicii.

În SUA, președintele Fed, Jay Powell, a reafirmat convingerea băncii centrale că trebuie să mențină ratele la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp, pentru a ține cont de faptul că creșterea a rezistat surprinzător de bine în cea mai mare economie din lume.

Richard Clarida, analist economic la administratorul de active Pimco,  a spus că următoarele mișcări ale Fed, BCE și BoE vor fi toate „dependente de date” și că toate își vor „apăra cu gelozie” reputația în ceea ce privește stabilitatea prețurilor.

Pauza de creștere a ratelor vine în condițiile în care inflația a scăzut brusc în multe regiuni. În SUA, ritmul de creștere a prețurilor s-a redus la mai mult de jumătate, de la un vârf de 9,1% în iunie 2022 la 3,7% luna trecută.

În unele țări baltice și est-europene, inflația a scăzut cu peste 10 puncte procentuale față de vârf. În cursul săptămânii viitoare se așteaptă ca datele oficiale să arate că inflația din zona euro a scăzut aproape de un minim al ultimilor doi ani, de 4,6% în septembrie, în reducere de la 5,2% în august și de la un vârf de 10,6% în octombrie anul trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger