AcasăEconomieUn milion de simulări, un singur verdict pentru economia americană

Un milion de simulări, un singur verdict pentru economia americană

O criză a datoriei în SUA era un scenariu greu de imaginat. Acum se apropie de realitate

Biroul de buget al Congresului a avertizat în ultimele sale proiecții că datoria publică a SUA este pe cale să ajungă de la 97% din PIB anul trecut la 116% până în 2034 – chiar mai mare decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Având în vedere incertitudinea cu privire la atât de multe dintre variabile – de la veniturile fiscale și cheltuielile pentru apărare la  ratele dobânzilor – Bloomberg Economics a efectuat un milion de simulări pentru a evalua fragilitatea perspectivelor privind datoria. În 88% dintre simulări, rezultatele arată că ponderea datoriei în PIB se află pe o traiectorie nesustenabilă – definită ca o creștere în următorul deceniu.

Administrația Biden susține că bugetul său, care include o serie de creșteri de taxe pentru corporații și pentru americanii bogați, va asigura sustenabilitatea fiscală și costuri controlabile.

Dar planurile economice sunt blocate într-un Congres divizat. Republicanii, care controlează Camera Reprezentanților, doresc reduceri profunde ale cheltuielilor pentru a reduce deficitul în creștere, fără a preciza exact ce anume vor tăia.

Democrații, care controlează Senatul, susțin că cheltuielile contribuie mai puțin la orice deteriorare a sustenabilității datoriei, ratele dobânzilor și veniturile fiscale fiind factorii cheie.

Ce înseamnă să te joci cu focul

În cele din urmă, este posibil să fie nevoie de o criză – poate una pe piața titlurilor de trezorerie declanșată de retrogradarea ratingurilor de credit suverane ale SUA sau o panică cauzată de epuizarea fondurilor fiduciare ale Medicare sau ale asigurărilor sociale – pentru a forța luarea de măsuri. Asta înseamnă să te joci cu focul.

Vara trecută a oferit o avanpremieră a modului în care ar putea începe o criză. În august, timp de două zile, o retrogradare a ratingului de credit al SUA de către Fitch Ratings și o creștere a emisiunilor de datorie pe termen lung ale Trezoreriei au atras atenția investitorilor asupra riscurilor. Randamentele de referință pe 10 ani au urcat cu un punct procentual, atingând 5% în octombrie – cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

În ceea ce privește modul în care s-ar putea sfârși lucrurile, experiența Marii Britanii din toamna anului 2022 oferă o privire în abis. Planul prim-ministrului de atunci, Liz Truss, de reducere a impozitelor, a pus la pământ piața obligațiunilor. Banca centrală a trebuit să intervină pentru a stinge riscul unei crize financiare totale.

Erodarea poziției dolarului?

Pentru SUA, rolul central al dolarului în finanțele internaționale și statutul de monedă de rezervă dominantă reduc șansele unei prăbușiri similare. Ar fi nevoie de foarte mult pentru a zdruncina încrederea investitorilor în datoria de trezorerie ca activ sigur prin excelență. Totuși, dacă aceasta s-ar evapora, slăbirea poziției dolarului ar reprezenta un moment de răscruce, America pierzând nu doar accesul la finanțare ieftină, ci și puterea și prestigiul la nivel mondial.

China și alte piețe emergente erodează rolul dolarului în ceea ce privește facturarea comerțului, finanțarea transfrontalieră și rezervele valutare. Cumpărătorii străini reprezintă o parte tot mai mică din piața titlurilor de stat americane, punând la încercare apetitul cumpărătorilor interni pentru volume tot mai mari de datorie federală.

Perspectivele pe termen lung sunt îngrijorătoare

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat la începutul acestui an că a venit „probabil timpul – sau a trecut timpul” ca politicienii să se apuce să abordeze calea „nesustenabilă” a împrumuturilor.

Fostul secretar al Trezoreriei, Robert Rubin, a avertizat luna trecută că SUA  se află într-un „loc teribil” în ceea ce privește deficitele. Din domeniul finanțelor, fondatorul Citadel, Ken Griffin, i-a anunțat pe investitori că datoria națională a SUA este o „preocupare tot mai mare care nu poate fi trecută cu vederea”. Cu câteva zile înainte, Larry Fink,  directorul general al Black Rock, a declarat că situația datoriei publice americane „este mai urgentă decât îmi pot aminti vreodată”.

O criză a datoriei în SUA era un scenariu greu de imaginat. Acum se apropie de realitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.812 afisari

1 COMENTARIU

  1. AMERICA E PE TOPOGANUL DISPARITIEI ,SPER SA APUC ZIUA IN CARE AMERICA VA PLATI PENTRU TOT RAUL FACUT OMENIRII IN CEI 75 DE ANI IN CARE A PUS LA CALE DOAR CRIME RAZBOAIE SI JAF.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger