AcasăEconomieUltima decizie a alianței Opec: bună sau rea pentru prețul petrolului?...

Ultima decizie a alianței Opec: bună sau rea pentru prețul petrolului? “Analiștii se scarpină în cap”

Reducerile de revenirea barililor pe piață vor însemna prețuri mai mici deocamdată, dar probabil mai mari pe termen lung

Întrebat în 1919 dacă este adevărat că doar trei persoane au înțeles teoria relativității a lui Albert Einstein, fizicianul Arthur Eddington a răspuns: „Încerc să mă gândesc cine este cea de-a treia persoană”.

Cea mai recentă decizie a Opec+ pare aproape la fel de complicată, scrie în  The National directorul executiv al Qamar Energy, Robin Mills.  “Analiștii se scarpină în cap: este bună sau rea pentru prețuri, pe termen scurt și pe termen lung, și ce spune despre calculul exportatorilor de petrol?”

Roller – coaster cu producția

Reducerile actuale, atât cele obligatorii, cât și cele voluntare, vor fi continuate până la sfârșitul lunii septembrie. Apoi, reducerile voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi, efectuate de un grup de opt membri Opec+, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Rusia, vor fi eliminate treptat, cu câte 200.000 de barili pe zi în fiecare lună, începând din octombrie – adică ar trebui să fie complet eliminate până la sfârșitul lui august 2025.

Cu toate acestea, grupul mai mare de reduceri de 3,65 milioane de bpd realizate de întregul grup Opec+ (cu excepția a trei membri scutiți – Iran, Libia și Venezuela) va fi menținut până la sfârșitul anului 2025.

O parte din această cantitate include reduceri fantomă efectuate de țările care nu au putut produce până la țintele care le-au fost atribuite. În schimb, producția necesară Emiratelor Arabe Unite va fi majorată cu 300.000 bpd, introdusă treptat în primele nouă luni ale anului viitor, ca recunoaștere a capacității sale semnificativ crescute.

De asemenea, alianța își păstrează opțiunea de a întrerupe sau de a anula ridicarea reducerilor, în funcție de condițiile de pe piață. O reevaluare planificată de către consultanți independenți a capacității de producție a fiecărei țări va fi amânată până în noiembrie 2025 pentru a fi introdusă în politica din 2026.Emiratele Arabe Unite și Irakul, în special, vor aștepta o confirmare oficială a capacităților lor mai mari.

Prețul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari pe baril la aflarea veștii, dar apoi a recuperat joi o parte din terenul pierdut. Goldman Sachs a declarat că decizia OPEC+ este pesimistă, citând planul de eliminare treptată a reducerilor voluntare de producție, și și-a redus estimarea de preț la 75-90 de dolari pe baril, cu riscuri în sensul scăderii.

Cu toate acestea, JP Morgan a considerat-o favorabilă pe termen lung, semnalând o cerere mai puternică, chiar dacă a dus la o slăbiciune pe termen scurt.

Volatilitate vs stabilitate

Unii comentatori au remarcat volatilitatea continuă a prețurilor, iar ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a discutat despre incertitudinile economice și geopolitice, cu doar câteva zone de cerere puternică.

Incertitudinile există întotdeauna, însă după după invazia Rusiei în Ucraina prețurile au oscilat moderat în jurul a 85 de dolari pe baril, practic media pe termen lung corectată în funcție de inflație.O parte din această stabilitate relativă se explică prin faptul că Opec+ și-a reglat reducerile.

Iar cea mai recentă decizie ar trebui să elimine o altă sursă potențială de volatilitate, limitând probabilitatea unei creșteri abrupte a prețurilor în cazul în care condițiile economice se îmbunătățesc, deoarece atunci  Opec+ își va urma traiectoria de returnare a barililor pe piață.

Bilanțurile pieței sugerează un deficit semnificativ în trimestrul al patrulea, chiar și în cazul revenirii unei anumite producții Opec+(o cantitate limitată, conform calendarului publicat).

Decizia Opec+ înseamnă prețuri ușor mai mici deocamdată, dar probabil mai mari pe termen lung, pe măsură ce grupul își recapătă o parte din piață.

author avatar
Radu Jacotă Redactor