AcasăEconomieUE va reduce subvențiile pentru agricultură?

UE va reduce subvențiile pentru agricultură?

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, UE ar trebui să-și dubleze bugetul, dar să reducă subvențiile directe pe care de acordă fermierilor

Uniunea Europeană ar trebui să-și dubleze bugetul, dar să reducă subvențiile directe pe care de acordă fermierilor, în valoare de 387 de miliarde euro, pentru ca ajutoarele să se bazeze mai degrabă pe venitul exploatațiilor  decât pe mărimea acestora, conform unui raport al Comisiei Europene.

Condusă de președinta Ursula von der Leyen, următorul mandat de cinci ani al Comisiei va începe în noiembrie. Bruegel, unul dintre cele mai influente grupuri de reflecție de la Bruxelles, consideră că UE trebuie să abordeze chestiuni dificile, cum ar fi bugetul său, și să revizuiască deciziile în unanimitate, relatează FT.

„Nevoile sunt copleșitoare, iar resursele publice sunt limitate. Un buget în valoare de 1 % din venitul național brut este insuficient”,  a declarat Jeromin Zettelmeyer, directorul Bruegel. Deși recunoaște că o „creștere dramatică este nerealistă din punct de vedere politic”, propunerea sa este de a-l dubla pentru a acoperi nevoile mai mari de investiții și de a include o „rezervă de flexibilitate”.

În același timp, ar trebui să existe o „reformă fundamentală” a politicii agricole comune –  alocă aproximativ o treime din bugetul UE pentru agricultori – care ar obliga guvernele naționale să preia jumătate din costul plăților directe existente pentru ei. Aceste revizuiri majore “trebuie să vină în paralel cu o revoluție în procesul decizional”. Ușor de zis.

Pacostea tranziției ecologice

Zettelmeyer vorbește despre „accelerarea tranziției ecologice”. O pacoste, deoarece revizuirea subvențiilor agricole vine după protestele violente ale fermierilor de la începutul acestui an.

Printre recomandările raportului final se numără programe care să încurajeze consumatorii să își reducă consumul de carne(!) și să ajute fermierii să renunțe la creșterea animalelor, inclusiv o sugestie controversată de a introduce programe de cumpărare voluntară pentru fermele din zonele cu niveluri ridicate de creștere intensivă a animalelor.

Cea mai importantă propunere este o revizuire majoră a sistemului de subvenții PAC al UE, care a fost lansat pentru prima dată în 1962 și consumă o treime din bugetul multianual al blocului comunitar.

În loc să se aloce un sprijin direct agricultorilor în funcție de suprafața de teren pe care o dețin și să se coreleze acest sprijin cu standardele de mediu obligatorii, raportul recomandă ca subvențiile să fie acordate „exclusiv agricultorilor care au cea mai mare nevoie”, în funcție de mijloacele disponibile.

Tensiunea este vizibilă după consultările dintre agricultori, ONG-uri, consumatori și comercianți cu amănuntul de produse alimentare, care au culminat săptămâna trecută cu trei sesiuni de negocieri maraton, subliniind opiniile profund divizate cu privire la viitorul agriculturii.

Oficialii UE au declarat că raportul ar trebui să influențeze politica agricolă în cadrul noii Comisii, însă recomandările sale nu sunt obligatorii.

Totuși, Executivul european nu ar trebui să primească sfaturi   de la think-trank-uri precum Bruegel. Cu atât mai puțin agricultorii. Dacă Ursula von der Leyen îi stârnește din nou, va fi cea mai mare greșeală a noului ei mandat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor