AcasăEconomieUE va plăti mai mult pentru gaz. Se închide robinetul din Ucraina

UE va plăti mai mult pentru gaz. Se închide robinetul din Ucraina

Acordul prin care gazul rusesc ajunge în blocul comunitar prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an

Acordul prin care gazul rusesc ajunge în blocul comunitar prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an.

Moscova și Kievul au încheiat acest acord  în 2019. Contractul de încheie pe 31 decembrie. Atât comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, cât și oficialii ucraineni au declarat că nu îl vor prelungi.

Asta înseamnă că UE va pierde în curând aproximativ 5% din totalul importurilor de gaze, în principal în Europa Centrală și de Sud-Est, potrivit unui documentului intern, elaborat de Comisia Europeană și preluat de Politico. Perspectiva creează neliniște în întreaga regiune, Austria, Ungaria și Slovacia fiind cele care se vor confrunta cu cele mai mari probleme.

Ar putea, în cele din urmă, să schimbe importurile rusești cu livrări care vin prin Germania, Italia sau Turcia, dar o mișcare recentă a Berlinului de a taxa unilateral exporturile de gaze complică această posibilitate.

Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS, a declarat că taxa reduce stimulentele pentru firmele energetice din Europa Centrală de a investi în aprovizionarea cu gaze naturale altele decât cele rusești. Vecinii Germaniei fac acum presiuni pentru a discuta măsura atunci când miniștrii energiei din UE se vor întâlni luni la Bruxelles.

Bruxelles-ul a cerut deja țărilor UE să elimine treptat importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027. Până în prezent, blocul comunitar și-a redus dependența de gazul rusesc cu aproximativ două treimi față de 2021, apelând la țări precum Norvegia și SUA, în timp ce Moscova a început să reducă livrările.

Acum, însă, UE trebuie să se pregătească pentru un alt tip de întrerupere. Comisia Europeană afirmă că pierderea livrărilor rusești prin Ucraina ar putea crea „costuri de transport mai mari”, deoarece țările caută rute alternative, în timp ce „taxele de depozitare ar putea face această diversificare mai dificilă și mai costisitoare”.

Având în vedere că se apropie sfârșitul acordului, țările UE au început să elaboreze planuri de urgență pe fondul temerilor legate de penuria de energie. Ministerul slovac al Energiei a recunoscut că modificările aduse rutei de aprovizionare din Ucraina ar putea avea „un impact asupra securității energetice și a stabilității prețurilor”, adăugând că va „continua să lucreze la diversificarea surselor”.

Austria intenționează să impună „obligații stricte de stocare pentru firmele energetice”. Ungaria a încercat anterior să cumpere gaze din Turcia, acceptând în același timp să își sporească livrările din Rusia – spre marea frustrare a UE.

Ca un semn al cât de haotic și sensibil din punct de vedere politic a devenit acest subiect, premierul slovac Robert Fico a adus în discuție acordul de tranzit în timpul unei vizite la nivel înalt în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie, înainte de a fi contrazis public de Kiev.

„A apărut un acord conform căruia tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va continua probabil, ceea ce este o veste excelentă”, a precizat Fico într-o declarație după vizită.

„Contractul de transport se încheie la sfârșitul acestui an”, au replicat ucrainenii. „Nu avem de gând să negociem cu rușii și să prelungim contractul, iar premierul Ucrainei l-a informat pe omologul său slovac în acest sens.”

Dar, în privat, unii oficiali își exprimă temerile că întreruperea planificată ar putea provoca penurii de energie și prețuri mai mari.  „Într-adevăr, suntem îngrijorați”, a recunoscut un oficial central-european. „Dacă ruta de tranzit din Ucraina ar fi oprită, securitatea aprovizionării noastre cu gaz ar putea fi pusă în pericol.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.652 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu i problema pt Austrieci, vor fura mai mult de la noi, prin OMV ul mafiot, CARUIA KLAUS SI GASKA LUI I AU PRELUNGIT PE ȘEST EXPLOATAREA PE NIMIC A GAZULUI ROMANESC PE INCA 15 ANI. ASYA E TRADARE SI SE PEDEPSESTE INTR UN SINGUR FEL

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger