AcasăEconomieUE se îndepărtează de bunăstare

UE se îndepărtează de bunăstare

Uniunea Europeană nu are cum să mai susțină sistemul de protecție socială, deoarece se confruntă cu un declin economic persistent

Uniunea Europeană nu are cum să mai susțină sistemul de protecție socială, deoarece  se confruntă cu un declin economic persistent.

Fără politici economice îndrăznețe, blocul comunitar „nu va putea genera bogăția de care vom avea nevoie pentru a face față nevoilor noastre crescânde de cheltuieli”, a avertizat  președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Ea a adăugat că UE riscă să se confrunte cu „un viitor cu venituri fiscale mai mici și cu rate ale datoriei mai mari”, ceea ce ar duce la „mai puține resurse pentru cheltuielile sociale”, informează Financial Times. Un potențial război comercial, prevăzut de unii  analiști după ce Donald Trump a câștigat un al doilea mandat prezidențial,  ar putea afecta și mai mult economia europeană.

Fără a aborda direct riscul tarifelor impuse de SUA asupra importurilor din UE și China, Lagarde a subliniat că „peisajul geopolitic se fragmentează în blocuri rivale, unde atitudinile față de comerțul liber sunt puse la îndoială”.

Joachim Nagel, președintele Bundesbank și membru al consiliului de conducere al BCE, a avertizat de asemenea că lumea ar putea fi „pe marginea unei escaladări semnificative a fragmentării geopolitice”.

Chiar și fără un război comercial, diferența dintre PIB-ul european și cel al SUA se va lărgi și mai mult, au  declarat oficialii FMI într-un raport care a tras un semnal de alarmă cu privire la „lipsa de dinamism al afacerilor UE”.

Forța de muncă îmbătrânită a Europei și scăderea productivității ar reduce creșterea medie anuală a PIB-ului continentului până în 2029 la doar 1,45%, comparativ cu 2,29% pentru SUA în aceeași perioadă. Creșterea Americii a depășit-o pe cea a Europei de la criza financiară globală, în special de la pandemia  Covid-19.

În septembrie, raportul  fostului președinte al BCE, Mario Draghi, a arătat că UE trebuie să investească mai mult pentru a aborda competitivitatea în scădere. În același timp, blocul „rămâne în urmă în ceea ce privește tehnologiile emergente care vor conduce creșterea viitoare”, cum ar fi inteligența artificială. Doar patru dintre cele mai mari 50 de companii tehnologice din lume sunt europene.

Lagarde vrea ca UE să se definească ca ”o economie unică, mare, cu interese comune”. Problema este că nu se poate adapta provocărilor. Inflația nu a scăzut decât în statele dezvoltate, est-europenii se confruntă în continuare cu spirala scumpirilor, iar guvernele din ce în ce mai îndatorate vor impune noi taxe și impozite. Bunăstarea socială și bogăția nu au ce căuta într-un astfel de scenariu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
782 afisari

1 COMENTARIU

  1. Europa ca si continent nu are multe resurse de petrol, gaze, carbune, minereuri. Multe s – au epuizat in timp. Economia ei s- a bazat pe importuri ieftine din F.Rusa si tari din Asia. Acum nu mai are de unde. China importa ea din alte tari din Asiasi din Africa. Inovatia si cercetarea in Europa nu mai sunt ceea ce erau odata, pt ca costa f.mult. Apoi desele inundatii majore, secete, incendii de padure costa si ele. Politica de decarbonizare a UE nu a rezolvat nimic.
    Asa ca bunastarea se va reduce treptat, tot mai mult.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger