AcasăEconomieUE nu va revigora plafonul prețului gazelor

UE nu va revigora plafonul prețului gazelor

Uniunea Europeană nu intenționează să includă o plafonare a prețului gazului în viitoarea sa strategie de reducere a prețurilor la energie

Uniunea Europeană nu intenționează să includă o plafonare a prețului gazului în viitoarea sa strategie de reducere a prețurilor la energie, a declarat un oficial al Comisiei Europene, respingând afirmațiile conform cărora executivul UE ar avea în vedere această măsură.

O propunere de limitare a prețului importurilor de gaze „nu este în cărți” pentru viitoarele planuri industriale ale UE de la sfârșitul acestei luni, a precizat oficialul, sub protecția anonimatului, relatează Politico.

Dezmințirea a venit după ce traderii și firmele producătoare de combustibili fosili din Europa au tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că Bruxelles-ul ar putea reveni la măsura de urgență privind prețul gazelor.

Marți, 11 grupuri industriale – inclusiv Energy Traders Europe, Eurogas și Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze – au trimis o scrisoare președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, exprimându-și „îngrijorările puternice”.

Bruxelles-ul se pregătește să dezvăluie, la 26 februarie, o strategie de salvare a industriilor cu emisii mari de dioxid de carbon din blocul comunitar, denumită  Clean Industrial Deal. O parte din aceasta va include un nou „plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile”, care va stabili măsuri pentru reducerea prețurilor la energie. Companiile din sectorul energetic se tem că plafonarea prețului la gaze va fi una dintre aceste măsuri.

Un preț care  urcă din nou pe fondul unui val de frig, în timp ce Europa a pierdut recent și gazul rusesc care venea prin Ucraina. Săptămâna aceasta, prețul futures de referință în UE a crescut la 58 de euro pe megawatt oră – cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Revigorarea plafonului ar redeschide o dezbatere toxică din punct de vedere politic. Discuțiile anterioare au fost marcate de luni de lupte interne între țări cu o piață liberă –  Olanda, Germania și Danemarca – care au făcut lobby puternic împotriva propunerii – și țări mai intervenționiste din punct de vedere statal, precum Grecia, Spania și Polonia.

O nouă plafonare a prețurilor ar ridica, de asemenea, probleme juridice. Măsura anterioară a fost adoptată ca legislație de urgență, limitată în timp, atunci când prețurile angro la gaze au crescut la peste 340 de euro pe MWh în august 2022. Adoptarea unei abordări similare ar fi dificilă acum din punct de vedere juridic, a declarat un oficial UE, deoarece „nu mai suntem în criză”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger