AcasăEconomieUE fluieră a pagubă: exporturile de petrol rusesc au atins cel mai...

UE fluieră a pagubă: exporturile de petrol rusesc au atins cel mai ridicat nivel de după invazia în Ucraina

Rusia a exportat în aprilie mai mult petrol decât în orice altă lună de la invazia sa în Ucraina anul trecut, aproape 80% din livrări fiind direcționate către China și India, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Creșterea livrărilor reflectă succesul producătorilor ruși în găsirea de noi cumpărători pentru petrolul lor de când Uniunea Europeană a blocat importurile și a unor noi nave pentru a transporta încărcăturile către aceste piețe.

De când Occidentul a amenințat prima dată Rusia cu sancțiuni, Moscova a lucrat cu un număr tot mai mare de companii comerciale puțin cunoscute și de armatori de petroliere pentru a dezvolta noi sisteme de transport al petrolului.

„Rusia pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători pentru țițeiul și produsele sale petroliere”, a declarat marți AIE într-un raport lunar privind piața petrolului.

Rezultatul a fost una dintre cele mai mari schimbări de până acum în fluxurile de mărfuri, Rusia redirecționând milioane de barili pe zi de petrol din Europa către Asia în ultimele 12 luni.

Petrolul rusesc s-a tranzacționat, de asemenea, cu un discount față de referințele globale, din cauza unui plafon de preț condus de G7 pentru exporturile rusești permise de petrol și produse petroliere rafinate, impus, respectiv, în decembrie și februarie.

Cu toate acestea, acest discount a început să se reducă, potrivit AIE, deoarece Rusia și-a sporit accesul la transportul maritim neoccidental capabil să opereze în afara plafoanelor de preț.

Veniturile Moscovei din exportul de petrol în aprilie au fost de 15 miliarde de dolari, în creștere de la 13,3 miliarde de dolari în martie.În total, Rusia a livrat 5,2 milioane de  barili pe zi(b/d)  de țiței în aprilie, cel mai mult din mai 2022, inclusiv 2,1 milioane către China și 2 milioane către India. Exporturile totale de produse petroliere rafinate au fost de 3 milioane de barili pe zi.

Importurile din Rusia au ajutat la satisfacerea cererii în creștere de petrol din China, care a atins un maxim istoric de 16mn b/d în martie, a adăugat AIE. „Redresarea cererii din China continuă să depășească așteptările”.

Agenția și-a majorat prognoza privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2023 la 2,2 milioane de miliarde de barili pe zi, iar China va reprezenta aproape 60% din această creștere.

Scăderea prețurilor petrolului la nivel mondial în aprilie și la începutul lunii mai, când țițeiul Brent, de referință la nivel mondial, a scăzut cu aproape 16 dolari pe baril în doar două săptămâni, a reprezentat un „contrast puternic” cu piața mai tensionată așteptată în a doua jumătate a acestui an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
840 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger