Cauta

UE este competitivă doar în mintea “doamnei Ursula”

Europa va face „orice este nevoie” pentru a-și păstra avantajul competitiv, spunea Ursula von der Leyen. Dar realitatea este alta.

Cifrele sunt sumbre. Economia UE, în dolari, reprezintă 65% din dimensiunea economiei Statelor Unite. Această cifră este în scădere de la 91% în 2013. Pe cap de locuitor, produsul intern brut al SUA este de peste două ori mai mare decât cel al UE, iar diferența este în creștere.

Aprofundați în detalii și povestea este aceeași. Luați lista celor mai importante 20 de companii tehnologice la nivel mondial; sau a celor mai bune universități din lume; sau a capacității de producție a semiconductorilor: Europa rămâne în urmă.

Problemele structurale de lungă durată subminează eficiența pieței unice a UE și au fost agravate de anii de criză.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a împins în sus prețurile și costurile energiei. Presiunile demografice și blocajele din domeniul educației au creat un deficit de forță de muncă calificată.

În plus, există o povară de birocrație care, în opinia atât a proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii, cât și a diplomaților UE, zdrobește potențialul de creștere.

„Trebuie să existe seriozitate la Bruxelles în ceea ce privește repararea pieței unice, pentru că nu poți vorbi despre aceasta ca despre bijuteria coroanei Uniunii fără să o tratezi ca atare”, spune Markus Beyrer, directorul general al BusinessEurope, care reprezintă grupurile de lobby ale întreprinderilor din întregul bloc.

În același timp, subliniază Financial Times, eforturile depuse pentru a ajuta UE să facă față celor mai grave efecte pe termen scurt ale crizei pandemiei și războiului din Ucraina au creat riscuri pe termen mediu.

O revărsare de ajutoare de stat și de sprijin financiar din partea Bruxelles-ului pentru companiile europene a modificat radical „condițiile de concurență echitabile” între țări și întreprinderile lor, apărate cândva ca pilon central al pieței unice.

Cheltuielile UE cu ajutoarele de stat au crescut de la 102,8 miliarde de euro în 2015 la 334,54 miliarde  în 2021. Între martie 2022 și august anul acesta, Europa a aprobat ajutoare de stat în valoare de 733 de miliarde de euro.

Acest impuls a fost exacerbat de dorința de a accelera tranziția ecologică a continentului către renunțarea la combustibilii fosili. Este, de asemenea, un răspuns la programele concurente, cum ar fi Legea de reducere a inflației (IRA) de 369 de miliarde de dolari a lui Joe Biden și sprijinul de stat oferit de mult timp de Beijing rivalilor chinezi.

Problema Europei este de a păstra forța pieței unice și libertățile de circulație, de capital, de bunuri și servicii, în timp ce concurează cu America și China.

Un moment al adevărului pentru UE a fost la începutul anilor 2000, când boom-ul tehnologiei internetului a creat zeci de mari conglomerate americane, dar aproape niciunul în Europa.

În deceniile care au trecut de atunci, companiile din UE nu au reușit nici măcar să se apropie de giganți precum Apple, Alphabet sau Amazon, sau să sfideze amploarea rivalilor chinezi precum Alibaba.

Acum, factorii de decizie politică din UE sunt foarte îngrijorați de faptul că următoarea revoluție tehnologică – în domeniul inteligenței artificiale și al calculului cuantic – va trece în mod similar pe lângă Europa.

UE nu este competitivă, deoarece  nu există cooperare între guvernele, companiile și finanțele din blocul de celor 27 de țări. Eșecul pieței unice vine din birocrație și norme prost implementate.

În fruntea listei de nemulțumiri ale companiilor, alături de lipsa forței de muncă calificate și de prețurile ridicate la energie, se află povara reglementărilor impuse de Bruxelles. Într-adevăr, UE este competititivă doar în mintea “doamnei Ursula”.

Ultimele stiri

  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Exit mobile version