AcasăEconomieUE este competitivă doar în mintea “doamnei Ursula”

UE este competitivă doar în mintea “doamnei Ursula”

Europa va face „orice este nevoie” pentru a-și păstra avantajul competitiv, spunea Ursula von der Leyen. Dar realitatea este alta.

Cifrele sunt sumbre. Economia UE, în dolari, reprezintă 65% din dimensiunea economiei Statelor Unite. Această cifră este în scădere de la 91% în 2013. Pe cap de locuitor, produsul intern brut al SUA este de peste două ori mai mare decât cel al UE, iar diferența este în creștere.

Aprofundați în detalii și povestea este aceeași. Luați lista celor mai importante 20 de companii tehnologice la nivel mondial; sau a celor mai bune universități din lume; sau a capacității de producție a semiconductorilor: Europa rămâne în urmă.

Problemele structurale de lungă durată subminează eficiența pieței unice a UE și au fost agravate de anii de criză.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a împins în sus prețurile și costurile energiei. Presiunile demografice și blocajele din domeniul educației au creat un deficit de forță de muncă calificată.

În plus, există o povară de birocrație care, în opinia atât a proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii, cât și a diplomaților UE, zdrobește potențialul de creștere.

„Trebuie să existe seriozitate la Bruxelles în ceea ce privește repararea pieței unice, pentru că nu poți vorbi despre aceasta ca despre bijuteria coroanei Uniunii fără să o tratezi ca atare”, spune Markus Beyrer, directorul general al BusinessEurope, care reprezintă grupurile de lobby ale întreprinderilor din întregul bloc.

În același timp, subliniază Financial Times, eforturile depuse pentru a ajuta UE să facă față celor mai grave efecte pe termen scurt ale crizei pandemiei și războiului din Ucraina au creat riscuri pe termen mediu.

O revărsare de ajutoare de stat și de sprijin financiar din partea Bruxelles-ului pentru companiile europene a modificat radical „condițiile de concurență echitabile” între țări și întreprinderile lor, apărate cândva ca pilon central al pieței unice.

Cheltuielile UE cu ajutoarele de stat au crescut de la 102,8 miliarde de euro în 2015 la 334,54 miliarde  în 2021. Între martie 2022 și august anul acesta, Europa a aprobat ajutoare de stat în valoare de 733 de miliarde de euro.

Acest impuls a fost exacerbat de dorința de a accelera tranziția ecologică a continentului către renunțarea la combustibilii fosili. Este, de asemenea, un răspuns la programele concurente, cum ar fi Legea de reducere a inflației (IRA) de 369 de miliarde de dolari a lui Joe Biden și sprijinul de stat oferit de mult timp de Beijing rivalilor chinezi.

Problema Europei este de a păstra forța pieței unice și libertățile de circulație, de capital, de bunuri și servicii, în timp ce concurează cu America și China.

Un moment al adevărului pentru UE a fost la începutul anilor 2000, când boom-ul tehnologiei internetului a creat zeci de mari conglomerate americane, dar aproape niciunul în Europa.

În deceniile care au trecut de atunci, companiile din UE nu au reușit nici măcar să se apropie de giganți precum Apple, Alphabet sau Amazon, sau să sfideze amploarea rivalilor chinezi precum Alibaba.

Acum, factorii de decizie politică din UE sunt foarte îngrijorați de faptul că următoarea revoluție tehnologică – în domeniul inteligenței artificiale și al calculului cuantic – va trece în mod similar pe lângă Europa.

UE nu este competitivă, deoarece  nu există cooperare între guvernele, companiile și finanțele din blocul de celor 27 de țări. Eșecul pieței unice vine din birocrație și norme prost implementate.

În fruntea listei de nemulțumiri ale companiilor, alături de lipsa forței de muncă calificate și de prețurile ridicate la energie, se află povara reglementărilor impuse de Bruxelles. Într-adevăr, UE este competititivă doar în mintea “doamnei Ursula”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.906 afisari

7 COMENTARII

  1. Dupa ce lasam din pupat dosul american plin cu resturi de McDonalds, incepem sa ne uitam la „facts”, adica la acele cifre masluite care arata cum GDP-ul US a atins din nou sferele ceresti (pentru a se prabusi apoi ca un meteorit, dar asta e alta poveste). Si vedem ca GDP-ul american s-a bazat aproape exclusiv pe cheltuieli guvernamentale, realizate prin contractarea de datorii fabuloase pe care US nu le pot plati, intrucat deficitele dezastruoase care ciumeaza aceasta economie nu permit altceva.

    Bunaoara, duse sunt zilele cand GM era cel mai mare producator auto, si Ford venea dupa el. Azi, doar grupul german VAG, ca si cifra de afaceri, face cat toti producatorii americani, adunati la un loc!

    Dar ca sa vedem cat de competitiva e economia EU comparata cu economia US, gasim:

    European Union Current Account recorded a surplus of 83.9 USD bn in Jun 2023
    United States Current Account recorded a deficit of 212.1 USD bn in Jun 2023.

    Doar intr-o singura luna, comparand un SURPLUS de 83.9 mld dolari cu un DEFICIT de 212 miliarde, ne putem singuri imagina, care e mai competitiva.

    • Deficitul SUA nu are relevanta atâta timp cât e acoperit de creșterea economica. Creșterea GDP în UE de 1% pe medie în timp ce în SUA e de 4%. În al doilea rand, majoritatea datoriilor statului american sunt către entități interne deci risc minim. În al treilea rand, parca nu ai citit articolul când vorbești de GM și Ford. Pai azi vorbim de cu totul alte corporații în SUA. Astea erau puternice in sec 19-20. Și ce observam ? Ca companiile germane din domeniu au probleme mari de tot. Nu pot face trecerea la electrice unde tot americanii și chinezii au inovat masiv. Sa mai vorbim de cercetări în domeniu medical unde aproape toate noile medicamente vin din SUA ? Sau militar ? Despre ce naiba vorbim ? UE are probleme uriașe

      • Datoriia EXTERNA a US este de 34 T de dolari as of now, cu un deficit bugetar de cca 2 T de dolari pe an. Mai au putin pana sucomba, ca sa zic asa.
        GDP-ul nu masoara eficienta unei economii sau puterea ei, GDP-ul masoara CONSUMUL. Care poate fi realizat in multe moduri, cum ar fi indatorarea. De asta dobanda la BCE este mai mica decat la FED, pentru ca euro are excedent, deci exista cerere pentru moneda ceea ce micsoreaza inflatia. Daca ai compara bugetele nationale, ai observa ca zone euro depaseste NET SUA la acest capitol, aici nu sunt oameni care dorm in corturi pe strazi!
        Am mai auzit gogoritele astea cu economiile bazate pe servicii, caci manufacturarea este pentru prosti. Asa s-a ridicat China, pe reteta pentru prosti. Asa s-a ridicat Germania nazista, pe marii industriasi germani. Asa s-au ridicat Germania si Japonia dupa razboi.
        FYI, un concern ca VAG genereaza cate 9 angajati in exterior pentru fiecare angajat al lor, in industrii conexe. Adica 600 mii x 10, mai mult decat toata forta de munca din Romania!
        Masinile electrice sunt niste glume care se imping cu forta pe gatul consumatorului care s-a saturat de preturi exorbitante si timp pierdut la incarcarea bateriei, depreciere a bateriei (sau accidente, incendiu, etc). Un segment auto care nu va depasi niciodata conditia de nisa, daca nu cumva o adevarata revolutie stiintifica ne asteapta in multiple domenii (nu doar baterii, ci si productie energie electrica, etc). Alta poveste globalista pentru fraieri.
        Nu stiu unde observi companiile germane ca „au probleme”, dar e problema ta, nu contest, probleme sunt peste tot.
        UE si Germania in special au o disciplina financiara si o competitivitate pe pietele internationale care le asigura excedent de cont curent, rezilienta si supravietuire si nu stau la mana unui pu/ete de arab saudit sau mai stiu eu ce sa vanda petrolul pe moneda lor, iar cand cineva iese din sistem se pomeneste cu „democratizarea” pe cap. Cum le-a zis Hitler: export or die!

  2. BANDITA ASTA JEFUIESTE TARA DUPA TARA BA PENTRU BIG PHARMA, BA PENTRU UCRAINA..HOATA PENALA! JEGUL EUROPEI! SI CIUDATII NOSTRI CONDUCATORI ..GENERAL, FIU DE MILITAR DE CARIERA…LOAZE..RĂME IN CIMENT…JEFUIESC POPORUL ROMAN, CA SA II SATISFACA ORGASMELE URSULEI…RUSINE!

  3. Ursula von der Leyer nu are ce căuta în fruntea guvernului UE Este mediocră.nu are o viziune asupra viitorului Europei.toate măsurile luate sub conducerea iei au fost dăunătoare popoarelor din UE.Este nedocumentate.nu înțelege nimic.si citește ce scriu pe hîrtie consilierii Americani.

    • tocmai ca este mediocra ( cel mai slab ministru din guv german , nemtii au spus ) de asta au pus-o .cei mediocri nu comenteaza , executa .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger