Uniunea Europeană este presată să își intensifice jocul tehnologic și să renunțe la dependența puternică de infrastructura și serviciile digitale ale Statelor Unite, în contextul în care legăturile transatlantice se destramă.
Datele europene sunt stocate în principal pe serviciile cloud americane, companii precum Amazon, Microsoft și Google deținând peste două treimi din piața europeană, informează Politico. Europa reprezintă doar 10 % din piața mondială a microcipurilor. Companii americane precum OpenAI și Anthropic conduc revoluția inteligenței artificiale.
Comisia Europeană are acum primul său șef pentru „suveranitatea tehnologică”, Henna Virkkunen. Viitorul partid de guvernământ din Germania, Uniunea Creștin-Democrată, a făcut apel la tehnologii „suverane” în programul său pentru alegerile din februarie.
Costurile EuroStack
În ultimul an, unii oameni influenți din domeniul politicii tehnologice s-au reunit în jurul ideii de EuroStack. Aceștia susțin că, pentru a construi o infrastructură tehnologică europeană, trebuie abordate și abordate simultan trei straturi de tehnologii de bază suprapuse : microcipurile, platformele cloud și aplicațiile, conectate și conduse de inteligența artificială.
Suveranitatea trece prin cele trei straturi: cipuri concepute în Europa pentru a alimenta centrele de date și serviciile cloud care stochează date la nivel local, pe care sunt antrenate modelele europene de inteligență artificială.
Cloud-ul este cea mai mare slăbiciune a Europei. Serviciile cloud reprezintă coloana vertebrală pentru multe servicii publice și de afaceri și stochează date sensibile.
În ciuda inițiativei franco-germane Gaia-X de a convinge companiile europene să stocheze datele la nivel local, ponderea furnizorilor europeni de cloud a scăzut constant în ultimii ani.
Susținătorii EuroStack consideră că valul poate fi inversat numai cu investiții susținute, cerere guvernamentală garantată și norme unificate privind transferul și securizarea datelor.
Sebastiano Toffaletti, secretar general al Digital SME Alliance și unul dintre autorii unui studiu privind EuroStack, spune că un Buy European Tech Act ar putea fi un pas decisiv către un cloud european.
Executivul UE a început să răspundă apelurilor pentru o tehnologie europeană mai suverană, în special în domeniul inteligenței artificiale.
Francesca Bria, fost președinte al Fondului național de inovare din Italia, indică un cost de 300 de miliarde de euro pentru construirea EuroStack în următorii 10 ani, estimat într-un studiu recent comandat de think tank-ul Bertelsmann Stiftung.
Grupul comercial Chamber of Progress, din care fac parte mai multe mari companii de tehnologie din SUA, estimează că prețul final ar fi mult mai mare, de peste 5 trilioane de euro.
Va fi o povară prea grea pentru bugetul și capacitatea financiară a UE, într-un moment în care sute de miliarde de euro sunt deja direcționate către creșterea capacității de apărare.
Aiureli.
Europa si-a pierdut universitatile acum 20-25 de ani in urma iar absolventii sunt mai idioti ca acum 15 ani si asa mai departe.
Chiar daca am avea tehnologia si capacitatea de design al cipurilor la ce ne-ar ajuta?
Cipuri ieftine si eficiente va face, a si inceput deja China. Iar daca Europa ar produce ce ar face cu ele, ce industrie europeana le-ar putea cumpara pe toate?
Chinezii au totul de la A la Z si nu au nevoie de absolut nimic din Europa sau America. Au nevoie de resurse minerale din Africa si Australia si au deja relatiile necesare sa le obtina. Nici Africa sau America de Sud nu au ce cumpara din Europa la preturi mai avantajaose sau produse mai deosebite decat le ofera deja China in mod onorabil fara a cauta Profitul ci cooperarea reciproca/win-win..
Singura sansa a Europei este sa se reinventeze, sa creieze ceva original ce nu este deja facut de China. Dar noi nu stim bine ce poate China asa ca ce sansa avem sa fim originali?
Oricum Europa nu este un organism unitar si simbiotic, ci este o facatura de exploatat natiunile mici, asa ca de fapt Tarile Mici trebuie sa gaseasca singure calea spre original, eficient si convenabil. Fara aceste calitati nu v’om putea vinde nimic.
Orice alte lozinci s-ar arunca pe piata raman lozinci fara razultat.
Radu
Hahahahaha, mafia occidentala ue cauta alti sclavi de jefuit, pe sclavii nou primiti din est gata, i au epuizat de resurse si i au indatorat cu sute de miliarde, pe vecie. Dar daca tot ne au furat tot din tsra, de ce sa le mai pkatim asa zisrle datorii??? Ca banii tot la ei au ajuns…