AcasăEconomieUE, cartel al cumpărătorilor de gaze

UE, cartel al cumpărătorilor de gaze

Europa se mobilizează pentru a reduce facturile la energie și pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu gaze naturale după ce Rusia a redus fluxurile.

Luna viitoare, UE va deschide prima sa licitație în cadrul căreia întreprinderile și guvernele își pot uni forțele sub forma unui cartel al cumpărătorilor pentru a ajunge la furnizorii mondiali.

Este un obiectiv care s-a dovedit a fi de mult timp greu de atins pentru cele 27 de state membre, fiecare cu propriile companii responsabile de satisfacerea cererii naționale.

Costul pe care Europa îl plătește pentru energia sa a devenit un nod crucial în lupta împotriva Chinei și a SUA în materie de comerț, industria internă luptându-se încă cu prețuri de multe ori mai mari decât înainte de invazia Rusiei în Ucraina, stimulând inflația de consum și afectând performanțele companiilor locale.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, estimările inițiale arată că cererea comună din partea statelor membre UE se va ridica la 24 de miliarde de metri cubi în următorii trei ani. După ce licitația va fi lansată în aprilie,  se așteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA până în Orientul Mijlociu și Africa să fie semnate în jurul lunii iunie.

„Este limpede că trebuie să schimbăm cursul economic în Europa”, a precizat Sefcovic . „Vom crea un nou sistem care va crește concurența, va aduce noi furnizori și va împinge prețurile energiei în jos”.

Anul trecut, blocul comunitar a adoptat o serie de reglementări de urgență pentru a se asigura că nu se vor mai repeta creșterile fără precedent ale prețurilor, inclusiv prin introducerea obligativității de a pune în comun cererea de gaz pentru 15% din reumplerea rezervelor.

Aceasta ar însemna aproximativ 13,5 miliarde de tone metrice, încă o fracțiune din cele 338 de miliarde de metri cubi pe care UE le-a importat în 2021.

Sefcovic a afirmat că “a observat interes pentru achiziții comune din partea consumatorilor de gaze industriale din sectoare precum oțelul, aluminiul, ceramica, sticla și producția de automobile”.În ceea ce privește oferta, “peste 50 de companii din întreaga lume sunt interesate să se implice în relația cu Europa prin intermediul platformei energetice”.

În urma primei licitații, UE va organiza mai multe achiziții comune în mod regulat pentru a se asigura că blocul dispune de suficient gaz. În timp ce depozitele Europei sunt încă pline în proporție de aproximativ 61%, în mare parte datorită unei ierni blânde, accentul se pune deja pe refacerea rezervelor înainte următorul sezon de încălzire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca e cu furnizorii din SUA e clar.Asta si-au si dorit americanii.Totul sa treaca pe la ei.Nu ei domina lumea? Gargara UE linsul si la sclavia americani.Marioneta paris,berlin brussel.Sa vezi preturi, asasini economici.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger