Germania se confruntă cu unele dintre cele mai abrupte revizuiri ale creșterii economice dintre toate națiunile avansate, în timp ce analiștii avertizează asupra vulnerabilității sale acute la barierele comerciale planificate de noua administrație Trump.
Experții chestionați de Consensus Economics se așteaptă ca economia germană să crească cu doar 0,6% în 2025, în scădere față estimarea de 1,2% prevăzută la mijlocul anului. Potrivit Financial Times, reprezintă cea mai mare reducere a prognozei de creștere în perioada respectivă pentru orice economie industrială majoră.
Și reflectă îngrijorările că deciziile de investiții urmează să fie înghețate chiar înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, deoarece companiile amână angajamentele mari sau chiar își relocă producția. Propriul tumult politic al Germaniei contribuie la neplăcerea generală.
Impactul barierelor comerciale, ”extraordinar de dureros”
„Piloni ai miracolului economic postbelic al Germaniei — comerțul global liber, industria auto și NATO — se clatină în același timp,” a declarat Moritz Schularick, președintele Institutului Kiel pentru Economia Mondială, adăugând că acest lucru afectează o țară cu forță de muncă îmbătrânită, reglementări excesive și un decalaj în digitalizare.
Riscurile unui război comercial au apărut într-un moment în care există deja „o incertitudine crescută în privința politicii economice din Germania”, susține Holger Schmieding, economistul șef de la banca Berenberg.
„Anxietatea și nervozitatea în rândul oamenilor de afaceri germani sunt foarte mari”, a precizat Matthias Krämer, șeful comerțului exterior la Federația Industriei Germane, adăugând că un impact suplimentar din impunerea barierelor comerciale ar fi „extraordinar de dureros”.
Într-un scenariu în care Trump introduce tarifele de 20% la importurile non-chineze pe care le-a promis în campania sa, exporturile germane către SUA ar putea scădea cu 15%, conform Institutului Ifo din München.
Subliniind amenințarea „fragmentării geo-economice”, guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că implementarea completă a planurilor tarifare ale lui Trump ar putea șterge un punct procentual din creșterea PIB-ului.
Producătorii auto germani – care se confruntă cu tranziția costisitoare către vehicule electrice, cu o concurență dură din partea rivalilor chinezi – precum și grupurile farmaceutice, ar fi lovite în mod deosebit.
Statele Unite reprezintă 13% din toate vânzările de mașini germane în străinătate și 22% din exporturile de produse farmaceutice. Ambele ar scădea cu o treime într-un război comercial total.
Chiar și pe piața lor internă, viața companiilor germane va deveni mai dificilă. Producătorii chinezi vor redirecționa produsele cu discount către UE dacă se confruntă cu tarife mai mari în SUA decât omologii lor europeni.