AcasăEconomieTrump - crypto president. Noile ”scoici” au cucerit America

Trump – crypto president. Noile ”scoici” au cucerit America

Atât Trump, cât și Bitcoin ilustrează triumful imaginii asupra substanței, al emoției asupra rațiunii, al farmecului asupra competenței

Care este valoarea de bază a unei scoici? Pe scurt, nimic. Dar scoica era banii pe care coloniștii englezi i-au găsit folosiți de populațiile indigene când au ajuns pentru prima dată în America –  o monedă cunoscută sub numele de „wampum”.

În America de astăzi, valoarea Bitcoin a crescut cu 40% de la victoria lui Donald Trump. Fostul și viitorul președinte a început să mediteze că, pe lângă rezerva națională de cereale, petrol și aur, ar putea lua în considerare adăugarea unei rezerve de Bitcoin, spre oroarea președintelui Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse(SEC), Gary Gensler, care a promis că va demisiona înainte ca Trump să depună jurământul de învestitură.

Lobbyștii criptomonedelor au alimentat efortul electoral al Partidului Republican cu peste 135 de milioane de dolari în contribuții, inclusiv 7,5 milioane de dolari în Bitcoin, Ether, Dogecoin, Solana – un fel de record, comentează UnHerd, deoarece monedele digitale au depășit petrolul drept cel mai mare donator politic în ciclul electoral.

Ar putea explica de ce compania media a lui Trump a decis să cumpere participații în schimbul de criptomonede Bakkt, mai mult de jumătate dintre acestea fiind deținute de compania-mamă a Bursei de Valori din New York. Așa cum a explicat fostul angajat Goldman Sachs și miliardarul Mike Novogratz pentru Yahoo Finance, noua administrație va avea o „atitudine general pro-crypto”.

Banii sunt o valoare imaginară, creată prin lege

Bitcoin are multe în comun cu umilul wampum, împreună cu mărgele, oase, pene și toate celelalte forme diverse de bani primitivi. Aceste monede primordiale reprezintă cele mai timpurii încercări ale omenirii de a-și afișa statutul, de a evita răul și, desigur, dorința de a juca.

Se spune că toți banii sunt bani falși. Încă din 1670, investitorul imobiliar Nicholas Barbon a scris în A Discourse of Trade că  banii „sunt o valoare imaginară creată prin lege, pentru conveniența schimbului”. Materialul fizic nu contează — de aici și transformarea magică a wampumului în bani de către coloniștii fanteziști ai Lumii Noi, care sosiseră cu vise de utopie, putere personală și bogății.

Cu toate acestea, în America, ficțiunea nu a însemnat niciodată ceva ireal. Înainte de Revoluție, coloniile din Massachusetts, Maryland, Carolina de Sud, Connecticut, Rhode Island, Pennsylvania și New Jersey au sfidat țara mamă prin tipărirea propriei monede de hârtie — guinee și șilingi bazate doar pe hârtia pe care erau tipărite.

Asta a creat iadul schimburilor valutare ori de câte ori un colonist ar putea transporta bucățile lor de hârtie colorată dintr-un teritoriu în altul, o problemă rezolvată în 1789, când Alexander Hamilton a descoperit cum să transforme o munte de datorii externe în dolarul Statelor Unite.

Datoria nu l-a speriat pe Hamilton, după cum nu îl sperie pe Donald Trump, ale cărui companii au declarat faliment de șase ori. Având în vedere pierderile devastatoare suferite de cazinourile sale din New Jersey, de ce ar trebui Trump să aibă vreo ezitare în privința valorii fundamentale a oricărui lucru, cu atât mai puțin a Bitcoin?

Gamma Squeeze și Soros

Fiecare pariu plasat pe Bitcoin necesită ca bursele însele să cumpere criptomonedă pentru a acoperi pariurile, creând astfel ceea ce este cunoscut pe Wall Street drept un „Gamma Squeeze” — și pentru toată lumea ca o profeție autoîmplinită. Cu cât mai mulți oameni pariază că Bitcoin va crește, cu atât mai mult Bitcoin  crește.

George Soros  a fost cel care a inventat termenul „reflexivitate” pentru a descrie relația de oglindire dintre percepție și realitate pe piețele financiare. Nu este de mirare că Trump l-a numit recent pe Scott Bessent noul său Secretar de Trezorerie — un om care a fost timp de mulți ani Chief Investment Officer pentru Soros.

Crypto este alegoria, metafora, simbolul președinției Trump. Atât Trump, cât și Bitcoin ilustrează triumful imaginii asupra substanței, al emoției asupra rațiunii, al farmecului asupra competenței. Poate că o țară fondată pe vise merită un astfel de vid totalizator.  Funcționează grozav, atâta timp cât poate continua să producă acele scoici — și să convingă pe toată lumea că au valoare în bani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
113 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger