Dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, el va prelua conducerea într-un moment în care lumea se confruntă cu mai multe provocări geopolitice – în special conflictul Rusia-Ucraina și situația turbulentă din Orientul Mijlociu. Va avea cu siguranță o sarcină dificilă.
Dar geopolitica a avut un impact semnificativ asupra arhitecturii economice globale. Ca urmare a sancțiunilor severe impuse Rusiei de către SUA, mai multe țări au încercat să își reducă dependența de dolarul american și s-au orientat către ceea ce se numește „de-dolarizare”.
În timp ce gruparea Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud (BRICS, care s-a extins în ianuarie prin aderarea Iranului, Egiptului, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite) a discutat despre o monedă comună, a propus recent și un sistem interplăți, adoptat de 159 de națiuni.
De asemenea, la nivel individual, țările – altele decât China și Rusia – s-au orientat către comerțul în monedele locale. Acest lucru este și mai valabil în cazul materiilor prime – în special al petrolului ( anul trecut, 20% din comerțul mondial cu petrol s-a realizat în valute diferite de dolar).
Nu doar țările care se aliniază taberei Rusia/China, ci și cele care au legături puternice cu SUA – precum India, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită – au favorizat reducerea dependenței de dolar pentru comerț.
Deși dominația dolarului s-a diminuat în ultimele decenii, moneda americană reprezenta încă 59% din rezervele valutare oficiale în primul trimestru al acestui an, euro situându-se pe locul doi cu aproape 20%, potrivit Fondului Monetar Internațional.
Unele dintre modalitățile de pedepsire a țărilor care optează pentru de-dolarizare includ tarifele și controlul exporturilor.
„Dacă părăsiți dolarul, nu mai faceți afaceri cu Statele Unite”
Donald Trump a avertizat deja că SUA vor impune taxe vamale țărilor care optează pentru de-dolarizare: „Dacă părăsiți dolarul, nu mai faceți afaceri cu Statele Unite, pentru că vom pune un tarif de 100% pe bunurile voastre”.Și a subliniat că dolarul a fost „sub asediu major” timp de opt ani.
Adevăratul test pentru Trump va fi modul în care va acționa atunci când va fi la putere. Dar BRICS și orice națiune aliată grupului trebuie să țină seama că pentru un posibil viitor președinte care a îmbrățișat de mult timp politici comerciale protecționiste – și pentru orice președinte american – dolarul este o linie roșie peste care nimeni are voie să treacă.