Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord vamal: produsele Uniunii Europene exportate în Statele Unite vor fi taxate cu 15%.
Trump a obținut tot ce și-a dorit. Relaxat, președintele SUA juca golf duminică, la complexul său de la Turnberry, în sud-vestul Scoției, cu câteva ore înainte de a se întâlni cu doamna Ursula.
Într-un moment în care amenințarea unor taxe americane de 30% începând cu 1 august a provocat o undă de șoc în rândul exportatorilor europeni, de la automobile la produse farmaceutice și vin, șefa Comisiei Europene nu a avut prea multe cărți de jucat.
Potrivit AFP, Trump a fost primul care a explicat contururile acordului: taxe vamale de 15% pentru produsele europene importate, pe de o parte, angajamentul UE de a achiziționa energie în valoare de 750 de miliarde de dolari – în special pentru a înlocui gazul rusesc – și investiții suplimentare de 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, pe de altă parte.
„Cincisprezece la sută nu este neglijabil, dar este cel mai bun lucru pe care l-am putut obține”, a recunoscut von der Leyen. Detaliile acordului trebuie să fie stabilite „în următoarele săptămâni”.
Prin urmare, comerțul transatlantic a intrat în era protecționismului american. Până la revenirea la putere a lui Trump, acest comerț era marcat de un nivel mediu al taxelor SUA de 4,8%.
Acordul „evită o escaladare inutilă a relațiilor comerciale transatlantice”, a subliniat cancelarul german Friedrich Merz, fără a ascunde faptul că „ar fi dorit mai multă ușurare”.
„Când te aștepți la un uragan, te bucuri de o simplă furtună”, transmite asociația industriei chimice germane VCI, în timp ce Federația Germană a Industriilor (BDI) a prezis „repercusiuni negative considerabile”.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a salutat un acord „care evită un război comercial în Occident cu consecințe imprevizibile”.
Guvernul irlandez a emis o declarație în care afirmă că „regretă” noua rată tarifară, dar aceasta oferă „o formă de certitudine foarte necesară” după luni de anunțuri și amenințări pe toate fronturile în relațiile comerciale.
Realist, ministrul francez delegat pentru Europa, Benjamin Haddad, a avertizat că acordul ”rămâne dezechilibrat”, menționând că SUA „aleg coerciția economică și ignorarea completă a regulilor OMC”.
UE s-a ferit să folosească Instrumentul Anti-Coerciție(ACI) împotriva tarifelor americane, desi a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2023.
De fapt, blocul comunitar nu e în stare să riposteze ”hard-power” în fața Statelor Unite. Se resemnează cu taxe de 15%, de parcă asta ar fi o victorie negociabilă.