AcasăEconomieTrei falimente care au speriat „tiparnița” de dolari

Trei falimente care au speriat „tiparnița” de dolari

O întoarcere la 180 de grade în jurul Rezervei Federale a SUA: prăbușirea Silicon Valley Bank ar putea încetini creșterea ratelor dobânzilor, în condițiile în care în urmă cu doar câteva zile erau prevăzute majorări.

„Evoluțiile recente cresc semnificativ probabilitatea ca Fed să se abțină de la majorarea ratelor pe 22 martie”, la următoarea ședință, afirmă analiștii Wells Fargo, citați de AFP. Aceștia se așteaptă ca ratele să rămână în intervalul actual de 4,50 – 4,75%.

Falimentul din ultimele zile al Silicon Valley Bank (SVB) și al altor două instituții mai mici, Signature Bank și Silvergate Bank, a provocat un șoc în lumea bancară, în  finanțele americane și globale.

Iar aceste așteptări marchează o răsturnare rapidă și spectaculoasă față de săptămâna trecută. Președintele Fed, Jerome Powell, tocmai avertizase că inflația este încă mult prea mare și că ratele ar putea crește mai mult decât se așteaptă.

Marea majoritate a participanților de pe piață se așteptau la o creștere bruscă de o jumătate de punct procentual (50 de puncte de bază). O revenire față de cea precedentă de numai un sfert de punct (25 de puncte de bază).

„Săptămâna a început cu Jerome Powell sugerând un răspuns politic și mai agresiv și s-a încheiat cu prăbușirea a două bănci americane de dimensiuni medii, SVB și Signature Bank”, a comentat Neil Shearing, economist-șef la Capital Economics. Prioritatea actuală a Fed este lupta împotriva inflației, care a fost de 6,4% în ianuarie, în ritm anual, conform indicatorului de referință IPC.

În acest scop, în ultimul an, a crescut principala rată a dobânzii cheie, majorând astfel costul creditelor pentru a încetini consumul. Cu toate acestea, efectul a fost limitat până în prezent.

Și consecințele acțiunilor sale durează luni de zile pentru a se resimți pe deplin. Astfel, cârpa roșie a recesiunii este fluturată cu regularitate. Deci, în cele din urmă, nu cifrele privind inflația sau ocuparea forței de muncă ar putea avea cel mai mare impact asupra politicii Fed, ci aceste falimente bancare.Iar pentru viitor,  nu va putea majora ratele decât „dacă piețele financiare și sistemul bancar vor da semne de stabilizare”, au subliniat analiștii de la Wells Fargo.

Mai mult de o treime dintre participanții pe piață se așteaptă la o pauză săptămâna viitoare, pentru prima dată din ianuarie 2022, potrivit evaluării CME Group. Celelalte două treimi estimează o creștere de 25 de puncte de bază.

Colapsul SVB a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane. Acțiunile globale au pierdut  până acum 465 miliarde de dolari.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
850 afisari

2 COMENTARII

  1. „Președintele Fed, Jerome Powell, tocmai avertizase că inflația este încă mult prea mare”……………………PAI LOGIC…DACA TIPARESTI BANI SA ACOPERI FRAUDE BANII EXISTENTI SE REDUC CA VALOARE….DECI INFLATIE.AM AVUT SI NOI IN ROMANIA….EXACT ACEEASI CHESTIE PRIN ANII 1990…..DE LA12LEI DOLARUL….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger