Cauta

Trecerea de la leva la euro dezbină Bulgaria

Bulgaria este aproape de a-și atinge obiectivul de a adopta euro, dar guvernul se confruntă cu o reacție populistă împotriva monedei comune în ajunul unei decizii-cheie a autorităților Uniunii Europene

Bulgaria este aproape de a-și atinge obiectivul de a adopta  euro și de a aprofunda legăturile cu țările mai prospere din Europa de Vest. Dar guvernul se confruntă cu o reacție populistă împotriva monedei comune.

Teama de inflație, de sărăcie și de necunoscut se amestecă cu dezinformarea răspândită pe rețelele de socializare, care urmărește să întoarcă oamenii împotriva monedei euro, notează AP. Nemulțumirea se combină cu creșterea sprijinului pentru partidele populiste și anti-UE în întreaga Europă, exploatat de politicienii naționaliști și pro-ruși.

„Adoptarea monedei euro ne va face să simțim pragul sărăciei. La urma urmei, prețurile vor fi în euro”, a declarat pensionara Tania Ignatova, în vârstă de 78 de ani. „Bulgaria nu este pregătită pentru euro. Poate că într-o zi vom fi pregătiți, dar nu acum”, susține un alt pensionar, Marin Georgiev.

Câteva mii de persoane s-au adunat sâmbătă în Sofia, solicitând organizarea unui referendum privind trecerea de la leva la euro. Liderul partidului pro-rus Varajdane, Kostadin Kostadinov, a anunțat că „Bulgaria s-a ridicat și a proclamat: libertate, alegem leva bulgărească!”

Totuși, mulți bulgari consideră că țara lor beneficiază deja de statutul de membru al UE și că nu contează care este moneda folosită. „Avem inflație acum și o vom avea și în viitor”, spune Konstantin Bozinov, în vârstă de 26 de ani.

Președintele Rumen Radev a propus un referendum privind euro, invocând preocupările populației cu privire la inflație și puterea de cumpărare.

Propunerea a fost respinsă de majoritatea proeuropeană din parlament, care l-a acuzat pe Radev că acționează în favoarea Rusiei prin încercarea sa de ultim moment de a sabota adoptarea euro.

Conform sondajului Eurobarometru publicat săptămâna trecută, 50% dintre bulgari sunt împotriva adoptării monedei euro, în timp ce 43% sunt pentru. În schimb, încrederea în euro continuă să crească în restul blocului comunitar.

Bulgaria a aderat la UE în 2007, însă fost afectată de instabilitate politică, corupție și campanii de dezinformare,  ce au alimentat euroscepticismul în rândul celor 6,4 milioane de cetățeni ai săi.

„Există o spălare puternică a creierului bulgarului mediu. Se răspândesc temeri iluzorii, se spun minciuni în masă, fără scrupule și cu nerușinare”, subliniază Ognian Mincev, director al Institutului pentru Studii Regionale și Internaționale din Sofia.

 

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version