Cauta

Tranziția energetică în cea mai mare economie europeană: un pas înainte, doi înapoi

Germania nu au reușit să compenseze toate reducerile consumului de combustibili fosili prin creșterea surselor de energie regenerabilă

Sectorul energetic al Germaniei se bazează pe reducerea consumului de combustibili fosili pentru cea mai mare parte a eforturilor recente de decarbonizare, dar va avea nevoie de o creștere susținută a producției nepoluante pentru a asigura o tranziție durabilă de la petrol, gaze și cărbune.

Conform datelor furnizate de LSEG, preluate de Reuters, producătorii germani de energie electrică au redus producția pe bază de combustibili fosili cu 19% în prima jumătate a acestui an, față de aceleași perioadă din 2023. Anul trecut, producția de energie curată a crescut cu doar  2,1%.

Dar cererea totală de energie a scăzut până acum datorită activității industriale slabe ceea ce a permis furnizorilor de energie să reducă producția totală cu mai mult de 6% față de prima jumătate a lui  2023.

Întreprinderile merg cu energie constantă, nu cu intermitentele regenerabile

Dacă activitatea manufacturieră și industrială a Germaniei va prinde avânt până în decembrie, necesarul total de energie ar putea crește și va pune presiune pe furnizorii de energie pentru a majora producția de combustibili fosili. Logic, întreprinderile merg cu energie constantă, nu cu intermitentele regenerabile.

De asemenea, pentru a compensa scăderea producției pe cărbune, producția centralelor pe gaze naturale a crescut cu 5% în perioada ianuarie-iunie 2024 față de prima jumătate din 2023, în timp ce producția centralelor pe petrol a crescut cu 12%, iar producția centralelor pe gaze derivate din cărbune a crescut cu 3,7%, arată datele LSEG.

Prin urmare, companiile energetice nu au reușit să compenseze toate reducerile consumului de combustibili fosili prin creșterea surselor de energie curată, în special după ce Germania și-a închis centralele nucleare în aprilie 2023.

Reactoarele nucleare au reprezentat 8% din producția totală de energie în 2022, astfel încât încetarea completă a unei surse atât de importante de energie curată a fost greu de înlocuit. Ca și gazul importat din Rusia.

Pentru producătorii care trebuie să mențină aprovizionarea cu energie electrică 24 de ore din 24, scăderea producției de energie eoliană și hidroelectrică va crea premisele unei producții mai mari în centralele pe gaze naturale.

Realizarea unui sistem de producție de energie complet nepoluant necesită investiții colosale, iar mulți analiști susțin că Germania se îndreaptă spre dezindustrializare.

Dacă cea mai mare economie din Europa se bazează pe turbinele eoliene și panourile solare, această tranziție verde înseamnă un pas înainte, dar doi înapoi.

Ultimele stiri

  • Aviația și ușa lui Păcală!
  • PNL lovește în femei și tineri: un partid de bătrâni care calcă în picioare viitorul României
  • S-a aflat! Ce atribuții vor avea cei CINCI vicepremieri din Guvernul Bolojan
  • ANUNȚ DE PRESĂ. EXTINDEREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE PENTRU ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.190 COD SMIS: 318730
  • SUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc”
  • Comunicat de presă Aviația Utilitară București SA
  • A fost cutremur în România, miercuri dimineață/Magnitudinea seismului din 2 iulie
  • A murit Mihai Leu. Mesajul emoționant al soției campionului: „Ai plecat, iubirea mea, dar nu și din inima mea”
  • Caricatura Zilei
  • Comunicat de presă PROMOTION UNIC CONSULTING SRL
  • Exit mobile version