AcasăEconomieTransgaz la BVB în semestrul I 2023

Transgaz la BVB în semestrul I 2023

SNTGN TRANSGAZ SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale, dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Compania desfășoară următoarele activități:

  • Transportul intern al gazelor naturale – activitate reglementată de monopol, cu tarife stabilite în baza metodologiei emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei;
  • Transportul internațional al gazelor naturale – activitate nereglementată realizată prin conducte dedicate, cu tarife stabilite în conformitate cu contractele comerciale încheiate între părți;
  • Dispecerizarea gazelor și cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului gazelor naturale.

De asemenea, compania poate desfăşura complementar şi alte activităţi conexe pentru susţinerea obiectului principal de activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutul propriu,  putând achiziţiona gaze din producţia internă sau din import doar Ïn scopul consumului tehnologic propriu sau al echilibrării Sistemului Național de Transport gaze naturale.

Prin realizarea obiectivelor stabilite în Planul de dezvoltare pe 10 ani, 2022–2031, Transgaz doreşte să devină un important operator de transport gaze naturale pe piaţa internaţională a gazelor naturale, cu un sistem naţional de transport modernizat, inteligent, integrat la nivel european şi cu un sistem de management modern, aliniat la standardele de performanţă şi reglementările legislative internaţionale.

Pe fondul dependenţei semnificative a pieţei europene de energie de importul de resurse energetice din Rusia şi Orientul Mijlociu, rolul rezervelor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră este fără îndoială major pentru siguranța energetică a României, pentru consolidarea poziţiei României ca un important jucător în UE ca producător şi exportator de energie, pentru includerea ţării în trasele majore de transport gaze naturale ale Europei şi pentru creşterea bunăstării economice a ţării în deceniile următoare.

SNTGN Transgaz SA, în calitate de operator al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale, este preocupată de potențialul integrării hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sistemul de transport gaze naturale, în vederea implementării obiectivelor specifice de dezvoltare durabilă stabilite la nivelul companiei, precum și alinierii la prevederile directivelor europene în vigoare și la cele ale Acordului Verde European.

Începând din anul 2020, SNTGN Transgaz SA a optat pentru publicarea informațiilor nefinanciare într-un raport separat, conform prevederilor Ordinului Ministrului Finanțelor nr.1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, actualizat prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 1938/2016, cu modificările și completările ulterioare.

SNTGN Transgaz SA întocmește distinct față de raportul administratorilor, un raport nefinanciar, un Raport de Sustenabilitate care cuprinde informațiile necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției companiei și a impactului activității sale, privind aspecte de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției, fără a se limita la acestea.

Astfel, în semestrul I 2023, a fost elaborat și publicat Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022. Acesta descrie modul în care sunt tratate aspectele de mediu, sociale și de guvernanță, iar informațiile prezente în raport includ, de asemenea, indicatori de personal, referințe la respectarea drepturilor omului, combaterea corupției, dar și o descriere a modelului de afaceri și a politicilor cu privire la aspectele menționate anterior.

De asemenea, în paginile raportului, se regăsesc indicatori cheie de performanță nefinanciară relevanți pentru activitatea pe care Transgaz o desfășoară.

Transgaz la Bursa de Valori București

SNTGN TRANSGAZ SA, prin utilizarea eficientă a  instrumentelor manageriale și execuția cu responsabilitate a măsurilor angajate față de acționari, investitori, mediul de afaceri și comunitate, a reușit să performeze și pe piața de capital, ocupând în perioada de 6 luni încheiată la 30 iunie 2023, locul 7 în Top 15 companii listate la Bursa de Valori București, în funcție de valoarea tranzacționată.

Prin Hotărârea nr. 11 din 07.12.2022, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SNTGN Transgaz SA a aprobat majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1.766.076.600 lei, de la valoarea de 117.738.440 lei la valoarea de 1.883.815.040 lei, prin emisiunea a 176.607.660 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Astfel, capitalul social al Transgaz începând cu data de 04.05.2023, este de 1.883.815.040 lei, respectiv 188.381.504 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune.

Pentru anul financiar 2022, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 5 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 27.04.2023, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA efectuează plata dividendelor prin intermediul Depozitarului Central SA și Banca Transilvania, agentul de plată desemnat. Plata dividendelor a început la data de 19 iulie 2023 (data plății), pentru acționarii înregistrați la data de înregistrare 28 iunie 2023, valoarea dividendului brut/acțiune fiind de 0,70 lei.

Evoluția acțiunii  TGN în Semestrul I 2023

Acțiunea TGN este o acțiune de portofoliu atractivă, datorită obiectului de activitate al companiei, statutului de monopol deținut de Transgaz în transportul gazelor naturale, poziției companiei pe piața energetică națională și internațională, profilului financiar robust și capacității societății de a genera performanțe, veniturilor stabile și predictibile, politicii de dividende atractive.

În primul semestru al anului 2023, prețul de închidere al acțiunii TGN a urmat un trend ascendent, înregistrând valori superioare celor din perioada similară a anului 2022, creșterile încadrându-se în intervalul de 3% – 57%, cu un maxim al perioadei de 23,50 lei/acțiune înregistrat în data de 02.05.2023, pe fondul ex-datei pentru majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor și un minim de 15,40 lei/acțiune înregistrat în data de 02.06.2023, scădere influențată în principal de vânzarea de către investitori a deținerilor obținute gratuit în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social prin încorporarea rezervelor, precum și de contextul așteptării de către investitori a listării Hidroelectrica la BVB.

În luna ianuarie, ca urmare a informării investitorilor cu privire la emiterea de către ASF a Certificatului de Înregistrare a Instrumentelor Financiare aferent majorării capitalului social al societății, prețul de închidere al acțiunii TGN a înregistrat valoarea de 289,50 lei/acțiune (respectiv 18,09 lei/acțiune preț ajustat 1:16), cu 30% mai mare decât în luna ianuarie 2022.

Mai apoi, pe fondul așteptării investitorilor privind publicarea rezultatelor financiare preliminate pentru anul 2022, prețul de închidere al acțiunii TGN a continuat trendul ascendent, depășind cu 57% valorile înregistrate în luna februarie 2022 și atingând în data de 28.02.2023 valoarea de 314,50 lei/acțiune (19,66 lei/acțiune – preț ajustat 1:16).

În luna martie, ulterior publicării materialelor pentru Adunarea Generală a Acționarilor privind aprobarea rezultatelor financiare anuale finale precum și a demersurilor întreprinse de managementul companiei pentru semnarea de către SNTGN Transgaz SA, OMV Petrom SA și SNGN Romgaz SA a Declarației privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de  intrare/ieșire în/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagră, prețul acțiunii TGN atinge maximul lunii martie, respectiv 325,00 lei/acțiune în 08-09.03.2023 (20,31 lei/acțiune preț ajustat 1:16). Comparativ cu finalul lunii martie 2022, prețul de închidere al acțiunii TGN a înregistrat la data de 31.03.2023 o creștere de 46%, până la valoarea de 312,00 lei/acțiune (19,50 lei/acțiune preț ajustat 1:16).

Pe parcursul lunii aprilie, prețul de închidere al acțiunii TGN s-a aflat în continuă creștere, atingând în data de 28.04.2023 valoarea de 21,03 lei/acțiune, cu 40% mai mult decât la finalul lunii aprilie 2022, preț influențat de aprobarea de către AGA a valorii dividendului aferent anului financiar 2022 precum și de contextul încheierii parteneriatului de colaborare dintre Transgaz și E.ON prin care își propun să colaboreze pentru consolidarea securității energetice a României, prin alinierea și corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale în direcția prevederilor Pactului Verde European și a celorlalte prevederi legislative europene din domeniu.

Ulterior, în data de 02.05.2023, ex date aferentă operațiunii de majorare a capitalului social al SNTGN Transgaz SA prin încorporarea rezervelor, prețului acțiunii TGN  a atins maximul perioadei analizate, respectiv 23,50 lei/acțiune, înregistrând o creștere de 11,64%.

Pe parcursul lunii mai, pe fondul publicării rezultatelor financiare pentru trimestrul I 2023, s-au înregistrat fluctuații ale prețului de închidere al acțiunii TGN în intervalul 15,40 lei/acțiune și 22,35 lei/acțiune, valori superioare celor din perioada similară a anului 2022.

În luna iunie, în contextul confirmării de către Fitch a ratingului BBB- cu perspectivă stabilă a companiei, acțiunea TGN înregistrează valoarea de 15,40 lei/acțiune în data de 02.06.2023 și urmare a semnării de către managementul companiei a ordinului de începere a lucrărilor de construire a gazoductului Tuzla – Podișor, acțiunea TGN crește până la valoarea de 17,40 lei/acțiune în data de 16.06.2023.

Ulterior, în ton cu dinamica piețelor europene, la sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat ședințe de tranzacționare cu evoluții pozitive pentru indicii BVB, astfel că, la data de 29.06.2023, TGN a înregistrat cea mai bună evoluție din compoziția indicelui BET, respectiv o creștere de 3,88%.

* Pentru a asigura o reflectare cât mai fidelă a evoluției valorii acțiunilor TGN, prețul afișat în grafic este ajustat după raportul 1:16 pentru perioada 01.01-30.06.2022 și 03.01-28.04.2023, ținându-se cont de operațiunea de majorare a capitalului social al SNTGN Transgaz SA prin încorporarea rezervelor.

Volumele tranzacționate și valorile tranzacțiilor din perioada încheiată la 30 iunie 2023 au înregistrat valori oscilante comparativ cu primul semestru al anului 2022. Astfel, volumele tranzacționate au înregistrat scăderi în intervalul 14% – 59% în primul trimestru al anului 2023, față de aceeași perioadă a anului 2022. Ulterior datei de 02.05.2023, ex date aferentă operațiunii de majorare a capitalului social al SNTGN Transgaz SA prin încorporarea rezervelor, volumele tranzacționate au crescut de aproximativ 34 de ori, comparativ cu valorile înregistrate în perioada similară a anului 2022.

În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, în primul semestru al anului 2023 s-au înregistrat preponderent creșteri comparativ cu primul semestru al anului 2022, maximele perioadei fiind atinse în luna mai respectiv în data de 31.05.2023, cu un volum de 463.034 acțiuni tranzacționate și o valoare de 7.242.454,02 lei.

author avatar
Andrei Coman
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger