AcasăEconomieTotul se rezumă la bani. Frenezia anti-dolar e o glumă proastă

Totul se rezumă la bani. Frenezia anti-dolar e o glumă proastă

În ultimele luni, pe rețelele de socializare au apărut tot felul de scenarii privind dedolarizarea economiei globale, inclusiv lansarea unei monede comune a BRICS.

BRICS este o grupare anti-occidentală și anti-dolar mai mult cu vorbele, dar are un membru care ar reuși în viitor să ajungă cea mai mare economie a lumii, depășind Statele Unite: China.

Cu toate acestea, puterea Chinei este cumva subminată chiar de propria monedă. Spre deosebire de valutele multor economii majore, yuanul nu este flotant pe piață. În schimb, este supus unei gestionări stricte de către Partidul Comunist Chinez (PCC). Acest control riguros reprezintă un mare punct de dispută în discuțiile privind comerțul internațional.

Mai mult,  guvernul chinez intervine pe piața valutară pentru a menține un curs de schimb stabil pentru yuan, ceea ce duce la acuzații de manipulare a monedei.

Controlul PCC  a fost, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru investitorii străini, deoarece schimbările bruște de politică sau recesiunile economice ar putea duce la fluctuații semnificative ale valorii monedei.

Lipsa de transparență în sistemul financiar chinez a contribuit la îndoielile cu privire la capacitatea yuanului ca monedă de rezervă globală. Prin urmare, este puțin probabil ca yuanul să câștige încrederea și acceptarea necesare pentru a înlocui dolarul american fără reforme semnificative și deschidere sporită.

În 2022, băncile centrale globale dețineau peste jumătate din rezervele lor în dolari americani. Cea mai bună ilustrare a statutului unic al dolarului este piața globală de tranzacționare a petrolului: cea mai mare parte a schimburilor comerciale este denominată în dolari, chiar și atunci când părțile nu au nicio legătură cu SUA.

Nicio țară nu are capacitatea de a retrage dolarul ca monedă internațională, în toate aspectele financiare. Companiile străine continuă să se împrumute în dolari și să folosească dolarul în operațiunile lor comerciale obișnuite. Rolul covârșitor jucat de Statele Unite pe piețele de capital, în comerț și datorie consolidează statutul dolarului.

De la crearea sa în 1999, euro a devenit o monedă de rezervă importantă la nivel mondial, însă, din cauza structurii sale politice și economice fragmentate, ascensiunea  către un statut de rezervă mai complet este împiedicată.

În concluzie, cu toate campaniile de discreditare,  frenezia dedolarizării este o glumă proastă, având în vedere că dolarul american este adânc înrădăcinat în finanțele globale, rezervele vaste deținute de națiuni și stabilitatea fără egal pe care o oferă.

Dolarul va rămâne moneda de rezervă a lumii în viitorul apropiat. Rezistența sa  nu trebuie subestimată, iar eforturile de a-i submina dominația au șanse zero de reușită. Regele Dolar continuă să domnească

author avatar
Radu Jacotă Redactor
414 afisari

7 COMENTARII

  1. Vise umede la vreme de seara.
    Articolul lui Raducu suna aproape mot a mot cu clipul ndementului grec, Yanis Varoufakis, fostul ministru de finante al Greciei, care a promis de toate si n-a stiut sa faca nimic. Si acum se balbaie pe Youtube cu monologuri absurde care il inspira pe Raducu. El, cand era ministru, a facut un targ cu imprumutatorii/creditorii si a organizat urmatorul joc. Statul grec nu mai are proprietati pe care sa le privatizeze si sa-si mai plateasca din datorii, asa ca s-a trecut la o cooperare dintre stat si privati in companii mixte, finantate de bancile deja creditoare care stiau jocul. Statul isi pastra majoritatea in noile companii si cand au facut o suma suficienta, statul a decis unilateral, fiind majoritar , sa privatizeze partea sa. Noii cumparatori ai activelor statului grec erau si ei majoritari si au condus afacerile in interesul lor. Elegant; nu?
    Daca Raducu prindea figura asta la vremea ei, caci Varufakis nu mai vorbeste de ea in discursurile lui onirice, Raducu nu mai scria articolul asta, caci nu s-ar mai fi uitat macar la clipurile video a lui Varufakis.
    BRICS si asociatii nu lupta contra dolarului, cine vrea sa-si piarda timpul cu asa ceva? Ei lupta sa nu mai fie obstructionati, sanctionati si sufocati de dolari si sa isi faca tranzactiile in moneda lor.
    Nimeni nu trebuie sa lupte impotriva dolarului, el va cadea singur cand ii va veni vremea. Si pana atunci cine-l mai baga in seama cand toti oamenii cu creier inca functional si-au diversificat investitiile asa cum scrie la carte, avand grija sa evite anumite monede.
    Gluma proasta va fi cand cei cu dolari in banka vor constata ca nu mai pot cumpara nimic cu ei, nici o tara nu-i va mai vrea si pentru ce sa-i vrea?

  2. Vrăjeală bidenizdă! Cade în cap, de abia au mai amânat blocarea guvernului. Cei care au pus botul la vrăjeala lui bideu deja decontează efectele. „Puțintică răbdare” !!!

  3. e trist sa publici o asa limba in dos! rusia sau india nu au nevoie de dolar, China are inca legaturi economice majore cu SUA dar China se raporteaza la gramul de aur ca standard monetar nu la dolar

  4. JACOTA ESTI DIN CE IN CE MAI PENIBIL CHIAR NU MAI AI PIC DE RUSINE DUPA CE TREI SFERTURI DIN ZIAR ARE ARTICOLELE TALE CARE NU/S DIN CAPUL TAU DE FAPT ESTI UN COPIATOR STAI JOS NOTA 4 .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger