Etapa finală a luptei Rezervei Federale împotriva inflației se va ciocni de un alt obstacol – alegerile prezidențiale din noiembrie.
Este de așteptat ca Fed să relaxeze politica monetară, adică va reduce ratele dobânzilor pentru prima dată din martie 2020. Costul împrumuturilor este deja o problemă partizană când economia și inflația sunt considerate principala problemă pentru alegători, notează The National. Republicanii avertizează că reducerea ratelor ar afecta credibilitatea băncii centrale, în timp ce democrații susțin contrariul.
Powell nu le-a acordat atenție, folosind în schimb aparițiile publice pentru a comunica date economice. Astăzi, datele indică o reducere a ratelor. Măsura preferată a Fed privind inflația se situează la 2,5 % și este considerată ca fiind pe o traiectorie sustenabilă către obiectivul de 2 %. Va fi nevoie de o calibrare atentă, pentru ca economia americană să nu intre în recesiune.
Politicienii nu ar trebui să intervină în activitatea băncilor centrale
În spatele alegerilor se profilează potențiala revenire la putere a lui Donald Trump, ale cărui comentarii recente amenință să submineze independența Fed. În deciziile de politică monetară, miliardarul a precizat că ”președintele SUA ar trebui să aibă cel puțin un cuvânt de spus”. Deoarece el ”a făcut mulți bani”, crede că are un instinct ”mult mai bun” decât bancherii centrali.
”În cazul în care va reveni în funcție, Trump ar putea demonta gardurile de protecție care au protejat Fed timp de decenii”, a avertizat David Wilcox, senior fellow la Peterson Institute for International Economics și director de cercetare la Bloomberg Economics.
Consensul finanțiștilor, susținut și de Powell, este clar – politicienii nu ar trebui să intervină în activitatea băncilor centrale.
Deși Fed este responsabilă în fața Congresului, se bucură de o largă independență în ceea ce privește punerea în aplicare a deciziilor de politică monetară și, în cea mai mare parte, fără presiuni politice. Acest nivel de independență contribuie la menținerea dolarului american ca monedă de rezervă a lumii.
Independența Fed este „critică”, subliniază Ryan Sweet, economist șef pentru SUA la Oxford Economics. Candidatul democrat Kamala Harris a declarat că nu va interfera niciodată cu independența Rezervei Federale.
”Ideea cea mai proastă dintre toate ideile proaste”
Ciclul electoral din acest an evocă amintirile fostului președinte al Fed Arthur Burns, care a cedat presiunilor lui Richard Nixon de a reduce ratele în 1970, chiar și atunci când economia dădea semne de supraîncălzire. Nixon a câștigat realegerea doi ani mai târziu, dar deceniile care au urmat au fost marcate de o perioadă de stagflație.
Un raport al Wall Street Journal din acest an, care includea propuneri ca Trump să fie consultat cu privire la deciziile de politică monetară în calitate de președinte, a fost primit cu îngrijorare de Joe Brusuelas, economist-șef la firma de consultanță RSM: „Aceasta este ideea cea mai proastă dintre toate ideile proaste”.