AcasăEconomieTensiunile geopolitice și manevrele OPEC : petrolul se apropie de 90...

Tensiunile geopolitice și manevrele OPEC : petrolul se apropie de 90 de dolari pe baril

Piața petrolului are modelul roller coaster: prețul urcă și coboară în funcție de interesele marilor producători și de geopolitică

Piața petrolului are modelul roller coaster: prețul urcă și coboară în funcție de interesele marilor producători și de geopolitică.

Cotațiile s-au apropiat  joi de pragul de 90 de dolari pe baril, după ce OPEC a decis să mențină reducerile de aprovizionare pentru prima jumătate a anului.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,73% mai sus, la 89,57 dolari pe baril. Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,66%, la 85,71 dolari pe baril.

Reducere de producție până la sfârșitul lunii iunie

Grupul de producători nu a făcut nicio modificare de politică în urma unei reuniuni online de miercuri, lăsând să se înțeleagă că reducerile voluntare ale producției de 2,2 milioane de barili pe zi vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iunie.

OPEC a reiterat necesitatea ca țările care produc peste cotele lor să reducă producția și să compenseze surplusul.”Țările participante cu volume de supraproducție restante pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2024 își vor prezenta planurile detaliate de compensare Secretariatului Opec până la 30 aprilie”.

Prețul petrolului a crescut cu peste 16% de la începutul anului, susținut de o ofertă mai restrânsă, de o economie globală rezistentă și de incertitudinea geopolitică continuă.

Brent a atins marți, în timpul tranzacțiilor, maxim de 89,08 dolari pe baril, din cauza atacurilor ucrainene asupra rafinăriei rusești Taneco, precum și a unei potențiale escaladări în Orientul Mijlociu, Iranul promițând răzbunare pentru un atac aerian israelian asupra unui complex al ambasadei iraniene din Damasc.

Tensiunile din Orientul Mijlociu se combină cu cererea mare

„Credem că cea mai recentă creștere a prețurilor a fost determinată de reluarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, dar au ajutat și factori fundamentali precum o cerere mai bună decât se aștepta și o producție mai mică”, a declarat Giovanni Staunovo, strateg la UBS.

„Cazul nostru de bază rămâne acela că, în iunie, țările OPEC vor derula o parte din reducerile de producție. Dar orice manevră va fi graduală și va fi nevoie de o scădere continuă a stocurilor de petrol”.

În primele trei luni ale acestui an, producția combinată a celor 12 membri de bază ai OPEC a fost în medie de 26,47 milioane de barili pe zi, ceea ce a fost considerabil mai mică decât cele 26,92 milioane bpd estimate de Agenția Internațională pentru Energie ca fiind necesare pentru a stabiliza piața.

Unii analiști spun că OPEC ar putea fi nevoită să readucă pe piață o parte din barili în a doua jumătate a anului pentru a satisface cererea mai mare. Grupul și-a menținut prognoza de majorare a cererii de țiței pentru anul în curs și și-a majorat estimarea privind creșterea economică globală cu 0,1%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
551 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pe 2 Iunie 2008 pretul a fost de 140 dolari barilul.

    Companiile din domeniu (unele) au facut profituri cat jumatate din PIB-ul Romaniei. Pur si simplu au marit preturile. Lacomia lor si jivinele fara coloana vertrebala care ne conduc au dus pretuile unde le-au dus. Dar noi mergem pe 7 carari si gasim explicatii false. O tinem langa cu Putin si Rusia. La fel si cretinii din mass-media care sunt principalii ‘vinovati’; ma rog, ei nu sunt ca ei sunt detinuti de acelasi grupuri de interese care detin si companiile enegetice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger