AcasăEconomieTehnologia -singurul punct luminos în economia globală

Tehnologia -singurul punct luminos în economia globală

Sectorul tehnologic din Asia-Pacific a crescut pe fondul boom-ului semiconductorilor, chiar și în condițiile în care alte industrii se confruntă cu dificultăți

Sectorul tehnologic din Asia-Pacific a crescut pe fondul boom-ului semiconductorilor, chiar și în condițiile în care alte industrii se confruntă cu dificultăți pe fondul incertitudinii macroeconomice globale, potrivit băncii de investiții JPMorgan.

Sectorul tehnologic  a prosperat în timpul pandemiei Covid-19, deoarece companiile și-au accelerat eforturile de digitalizare. Dar a suferit ulterior o încetinire: inflația ridicată și ratele ridicate ale dobânzilor au redus cheltuielile de consum, au afectat cererea de produse și au dus la disponibilizări.

Acum, există speranță că o revenire a tehnologiei este iminentă.  Economiștii de la Deloitte și-au redus evaluările privind riscul de recesiune, iar analiștii sunt optimiști că sectorul tehnologic va avea rezultate mai bune în acest an.

„Redresarea din sectorul tehnologic este semnificativă, în condițiile în care alte industrii încă se confruntă cu dificultăți”,  a declarat Ong Sin Beng, șeful departamentului de cercetare economică EM Asia de la JPMorgan.

Firma americană cipuri Nvidia a înregistrat un salt de 265% în veniturile din al patrulea trimestru, datorită cererii în creștere pentru unitățile sale de procesare grafică, dintre care mii sunt folosite pentru a rula și antrena ChatGPT de la OpenAI.

TSMC din Taiwan este principalul producător de cipuri contractat de Nvidia și a beneficiat de performanțele și potențialul Nvidia.

Singapore produce 20% din echipamentele de cipuri la nivel mondial. Va investi 740 de milioane de dolari în următorii cinci ani  pentru a spori și mai mult capacitățile IA.

Producătorii sud-coreeni de cipuri DRAM –  Samsung Electronics și SK Hynix –  au beneficiat, de asemenea, de boom-ul inteligenței artificiale, deoarece modelele lingvistice de mari dimensiuni, precum ChatGPT, necesită cipuri de memorie de înaltă performanță pentru a genera răspunsuri similare celor umane.

China și giganții săi tehnologici, inclusiv Alibaba sau Baidu, conduc în ceea ce privește inovarea în domeniul IA.

Firmele din  Asia-Pacific au ca prioritate investițiile prevăzute în sectoarele cheie – inteligența artificială, analiza datelor, semiconductoare, rețele 5G, asistența medicală, educație și finanțe –  care vor depăși 50 de miliarde de dolari până în 2026.

Prin adoptarea și implementarea acestor strategii, nu numai că vor rămâne competitive, dar vor modela și viitoarele tendințe de afaceri și tehnologice la nivel global.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
120 afisari

3 COMENTARII

  1. Un cunoscut m-a întrebat cum se face că Europa nu face cipuri dar e cel mai mare și important fabricant de mașinării ce fac cipuri. N-am știut ce să-i zic.

    • -cel mai mare și important fabricant de mașinării ce fac cipuri este OLANDA,
      nu tot europenii sint egali!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger