AcasăEconomieȚările din “periferia Europei” devin puteri fiscale

Țările din “periferia Europei” devin puteri fiscale

O remarcabilă inversare a rolurilor este în curs de desfășurare în zona euro, la peste un deceniu de la o serie de crize fiscale care aproape au dus la falimentul monedei unice

O remarcabilă inversare a rolurilor este în curs de desfășurare în zona euro, la peste un deceniu de la o serie de crize fiscale care aproape au dus la falimentul monedei unice.

Pe atunci, așa-numitele țări periferice – Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania – erau cele care atrăgeau furia investitorilor după ce au acumulat datorii masive, notează Bloomberg. Acum, Germania și Franța  trebuie să dea tot mai multe explicații pe fondul crizelor bugetare și al unor planuri fiscale care se lovesc de limitele Uniunii Europene.

Deși o repetare a turbulențelor din 2012 nu este în cărți, noul peisaj fiscal a schimbat deja comportamentul investitorilor. Aceștia s-au orientat către obligațiunile guvernamentale periferice ale blocului în detrimentul unor titluri de stat mai sigure în mod tradițional, mizând pe randamente mai bune pe măsură ce situația se schimbă.

JPMorgan Asset Management a investit în datoria spaniolă, alături de Neuberger Berman, unde managerii de fonduri favorizează, de asemenea, Portugalia și Grecia. Goldman Sachs Group și Societe Generale  prevăd că unele părți ale periferiei Europei vor continua să aibă performanțe superioare anul viitor.

Schimbarea este atât de mare încât Commerzbank susține că vechile etichete de țară au devenit depășite. Acest lucru ar însemna sfârșitul nu doar al „nucleului”, ci și al „periferiei”.

Portugalia, Irlanda și chiar Grecia  și-au depășit colegii. Italia, care a fost mult timp un simbol al planurilor fiscale iresponsabile ale Europei, a primit o încurajare luna aceasta, când Moody’s a renunțat la perspectiva negativă, scoțând-o de pe marginea prăpastiei.

Germania, între timp, a primit vești proaste. Se preconizează că economia sa va scădea în acest an, iar perspectivele au fost subminate și mai mult de o criză bugetară.

„O mare parte din pesimismul european vine dinspre economia germană”, a declarat Robert Dishner, senior manager de portofoliu la Neuberger Berman. „De fapt, economiile periferice sunt cele care rezistă mai bine decât cele centrale”.

De asemenea, Franța a primit o mustrare din partea Comisiei Europene, care i-a cerut să își limiteze cheltuielile pentru a respecta normele fiscale ale blocului.

Dar țările mai mici din zona euro și-au îmbunătățit semnificativ indicatorii fiscali, iar perspectivele lor pozitive s-au reflectat pe piețele europene de obligațiuni guvernamentale.

Goldman Sachs indică faptul că ratele de creștere economică din Spania, Portugalia și Grecia susțin obligațiunile acestora anul viitor.

Țările “periferice” au plătit un preț mare pentru a-și îmbunătăți poziția financiară, dar au reușit să schimbe dinamica fundamentală pe piețele europene de datorie guvernamentală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
605 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger